Prenosne naprave nam omogočajo, da smo dostopni vedno in povsod. Uporabljamo jih doma, na delovnem mestu, na javnih prevoznih sredstvih … Nekateri se ne ločijo od svojega pametnega telefona niti pri jedi. Torej, primete kljuko, ko zapuščate javno stranišče, držite se držala na tekočih stopnicah, na avtobusu, potem pa s prsti iščete svojo najljubšo aplikacijo na svoji pametni napravi.

Na čiščenje tablice po navadi pozabimo

Britanska raziskava je pokazala, da je več bakterij na tablici. Presenečeni? Obstaja dokaj preprosta razlaga, saj straniščno školjko redno čistimo, na tablico pa hote ali nehote pozabimo. Veste, koliko bakterij so našli na brisu, ki so ga odvzeli na ekranu 30 pametnih telefonov, 30 tablic in 30 straniščnih školjk v izbranih pisarnah? Manj kot 20 na školjkah, 140 na mobilnih telefonih in celo 600 na zaslonih tablic

Morebiti boste zamahnili z roko, češ da tablico in telefon tako uporabljate samo vi in da so bakterije samo "vaše". Kot so nam povedali na Inštitutu za varovanje zdravja, za zdravo populacijo sicer ni posebej pomembno, koliko bakterij je na določenem predmetu, vendar pod pogojem, da upoštevamo pravila rednega umivanja rok. Tako tudi preprečimo, da bakterijo prenesemo z rok na živila. Staphylococcus aureus je sicer široko prisoten v okolju (v zraku, prahu, vodi, na različnih površinah, tudi na kuhinjskih opremi, strojih …). Je pa to eden najodpornejših nesporogenih povzročiteljev bolezni pri človeku, ki lahko povzroči tudi zastrupitve z živili, torej kljub vsemu ne bo odveč nasvet, da je občasno čiščenje zaslonov priporočljivo.

Primerno čistilo prepreči praske

Pred čiščenjem napravo izklopite, lahko jo tudi popolnoma ugasnete. Pri čiščenju pa ne uporabite prvega čistila, krpe, ki vam pride pod roke. Za čiščenje uporabite vlažno, mehko krpico ali posebne robčke za čiščenje zaslonov pametnih telefonov in tablic, pri tem pa ne pozabite na ohišje. Ne uporabljajte pripomočkov in agresivnih čistil, ki bi lahko trajno poškodovali zaslon (praske). Pri Applu odsvetujejo tudi uporabo čistil na osnovi alkohola. Pri čiščenju tipkovnice imate glede čistil nekaj več izbire, a bodite pozorni, da vlaga, kapljice čistila ali vode ne prodrejo "do srca" naprave.

Vse to verjetno že veste, konec koncev je bilo o umivanju rok že veliko napisanega, saj govorimo o osnovni osebni higieni, ki je najučinkovitejši način, da se izognemo marsikateri nevšečnosti in okužbi. A zdi se, da na higieno predmetov, ki jih pogosto uporabljamo zunaj našega doma, kaj hitro pozabimo. Ko si boste naslednjič skrbno umivali roke, namenite nekaj minut tudi čiščenju telefona, tablice, računalniške tipkovnice. Predvsem pa si temeljito umijte roke, ko ali če si delite telefone, računalnike in druge naprave z drugimi (v knjižnici, v službi, na letališčih).

Nekateri ljudje imajo tudi na zdravi in nepoškodovani koži rok stalno nevarne bakterije. Te na koži ne povzročajo okužb, lahko pa povzročajo okužbe in zastrupitve s hrano, če z rok preidejo v živila.

Vir: www.zps.si