Vrečke za nakupovanje

Vse več nas ima navado v trgovino nositi lastne vrečke za nakupovanje za večkratno uporabo, vendar ali jih kdaj dejansko očistite? V eni od raziskav so ugotovili, da tega ne počne kar 97 odstotkov ljudi. Približno 50 odstotkov testiranih nakupovalnih vrečk je imelo na sebi koliformne bakterije, 12 odstotkov pa bakterijo E.coli. Večina testirancev je v isti vrečki prenašala tudi knjige, obleko ali celo malico. Zato vam svetujemo, da vrečke perete po uporabi, saj tako preprečite okužbo hrane.

Ročaj prhe

Vsi uživamo v prhanju, medtem ko bi to radi počeli brez prisotnosti bakterij. Če ročaja prhe nedavno niste oprali, pa je verjetno pravi vir mikrobov, ki lahko povzročijo okužbo dihal. Nekatere bakterije so namreč odporne na klor, zato vam priporočamo, da ročico za nekaj časa potopite v razredčeni alkoholni kis, potem pa jo rahlo zdrgnite s staro ščetko za zobe. Upoštevajte tudi, da se na plastičnih ročajih mikrobi razvijejo hitreje.

ocisti_tus.jpg

Računalniška tipkovnica

Tipkovnica naj bi bila tudi do petkrat bolj umazana od straniščne školjke, zato potrebuje redno čiščenje. Najprej z nje posesajte vso večjo umazanijo in drobtinice, nato pa jo obrišite z blazinico ali bombažno krpo, navlaženo z razredčenim detergentom za posodo ali alkoholom. Na podoben način obrišite tudi računalniško miško in televizijski upravljalnik.

Koš za smeti

Ker je kuhinja praviloma še bolj umazana kot kopalnica, ni čudno, da so posode za smeti pravo kraljestvo bakterij. Tudi če smeti redno praznite v smetnjak, pride koš v stik s staro in surovo hrano, gnilim sadjem in zelenjavo… Priporočamo, da ga zato vsaj dvakrat na mesec temeljito očistite s toplo vodo in protibakterijskim sredstvom v kopalni kadi ali kabini za prhanje.

cisti_kos_za_smeti.jpg

Zavese

Zavese in draperije so magnet za prah, pršice, živalske dlake, plesni in podobno. Če trpite za alergijo, je redno pranje zaves nujno potrebno. Odvisno je od materiala zaves, vendar nekaterih ne boste smeli prati v pralnem stroju, ampak le ročno.

Predpražniki

Na skoraj vseh podplatih čevljev lahko zasledimo sledove fekalnih bakterij. Razmislite, koliko izmed njih je prestopilo vaš prag, odkar ste predpražnik nazadnje očistili. Najbolje bo, če predpražnike odnesete v avtopralnico, kjer jih umijete ročno ali v stroju za pranje avtomobilskih predpražnikov. Preden jih ponovno uporabite, poskrbite, da se dobro posušijo na zraku.