Na povprečni deski za rezanje je kar dvestokrat več fekalnih bakterij kot na straniščni školjki, trdi profesor okoljske mikrobiologije na univerzi v Arizoni. To pa zato, ker veliko ljudi deske za rezanje le spere in jih ne zdrgne, bakterije pa se udomačijo v drobnih zarezah, ki jih naredite z nožem. Čas je, da dobro operete rezalno desko, saj nočete zboleti.

Rjuhe zamenjajte in jih operite enkrat na teden

Rjuhe perite na višji temperaturi, kot je priporočena za varčno pranje, dodajte pa tudi dezinfekcijsko sredstvo za perilo. Mikrobi namreč lahko preživijo marsikaj, zato rjuhe vsebujejo okoli deset milijard bakterij, vključno s salmonelo, bakterijami vrste E.coli in fekalnimi bakterijami. Zamenjajte in operite jih enkrat tedensko.

rezalna_deska.jpg

Salmonela je glavni razlog za zdravljenje v bolnišnici in smrt zaradi bolezni, ki jih povzroči hrana, kažejo nove raziskave. V ZDA zaradi s hrano povezanih bolezni vsako leto zboli vsak šesti Američan, poroča ameriški center za nadzorovanje in preprečevanje bolezni. Od teh jih mora 128.000 v bolnišnico, zaradi hujših zastrupitev s hrano pa vsako leto umre tri tisoč ljudi.

Dobro pomijte skodelice

Čajne ali kavne skodelice tako doma kot v službi vedno temeljito pomijte. Raziskave so pokazale, da na kar petini skodelic v službi najdemo vraščene fekalne bakterije, 90 odstotkov pa jih vsebuje še druge bakterije. Ker navadno v pisarnah ni pomivalnih strojev, uslužbenci skodelice le splaknejo in jih zbrišejo s krpami, na katerih je polno mikroorganizmov, ki lahko v skodelici preživijo dva do tri dni.