Kljub temu, da vrt predstavlja nekakšen umik iz realnosti, pa ne smemo postati neprevidni. Marsikatera rastlina, ki nam daje senco ali nas pomirja s svojimi cvetovi, je strupena. Če nam samo za trenutek popusti pozornost, se nam lahko zastrupita hišni ljubljenček ali celo otrok. Preberite si, pri katerih rastlinah moramo biti še posebej pozorni in pred njimi obvarovati družinske člane.

Rododendron

Rododendron je med ljubitelji cvetlic priljubljen zato, ker ni zahteven za vzdrževanje. Bohoti se z rdečimi, belimi, rožnatimi in vijoličnimi cvetovi. Strupena je cela rastlina. Simptomi zastrupitve so slinjenje, bruhanje, upočasnjen pulz, padec krvnega tlaka. Zastrupitev je redko smrtna.

Šmarnice

Šmarnice so nizko rastoče rastline z zvonastimi cvetovi. Rastejo maja, prepoznavne pa so zaradi sladkega in omamnega vonja. Strupena je cela rastlina, še posebno pa listi. Znaki zastrupitve so opazni takoj. Pojavijo se slabost, bruhanje, motnje vida in omotica, v najhujših primerih sledita celo zastoj srca ter smrt.

Hortenzija

Hortenzija cveti od začetka poletja pa vse tja do jeseni. Priljubljena je zaradi svojih velikih cvetov, ki cvetijo v rožnati, beli in modri barvi. Strupena je cela rastlina. Kmalu po zastrupitvi se pojavijo izpuščaji, srbečica, zatekanje, slabost, znojenje; če hitro ne dobimo protistrupa, lahko nastopita koma in odpoved krvnega obtoka.

Narcise

Narcise so med prvimi rastlinami, ki spomladi pokukajo na plan. Kljub čudovitemu videzu je strupena cela rastlina, še posebno cvetovi, ki izzovejo močno bruhanje. Vonj narcis je tako močan, da v zaprtem prostoru izzove hude glavobole. Ob zaužitju se pojavijo slabost, krči, omedlevica in paraliza, ki jim lahko sledi smrt.

Naprstnik

Naprstnik ali pustikara ima zvončaste bele, rožnate in vijolične cvetove, ki rastejo v obliki stolpov. Kljub temu, da je cela strupena, jo v medicini uporabljajo za proizvodnjo zdravil za srce. Ob zaužitju večjih količin pride do slabosti, nezavesti, driske in krčev. V najhujšem scenariju zastrupitve pride do odpovedi krvnega obtoka in infarkta.

Oleander

Oleander je priljubljen okrasni grm po vsem svetu. Dišeči beli popki in debeli temno zeleni listi popestrijo še tako pust dom. Strupena je cela rastline. Do zastrupitve pride tudi, če vdihavamo dim gorečega oleandra. Zastrupitev se kaže s povečanim utripom srca in srčnim infarktom.

Glicinija

Čudovita plezalka, ki marsikateremu domu daje senco ali krasi vrt, je ena najbolj strupenih okrasnih rastlin. Smrtno nevarna so semena glicinije, ki po zaužitju vplivajo na delovanje živčnega sistema. Povzročijo tudi slabost, bruhanje, krče in drisko.

Vir: www.enaa.com