Božična zvezda

V resnici zaužitje večjih količin božične zvezde povzroči le blago ali srednje močno vzdraženost črevesja, kar se lahko kaže v prekomernem izločanju sline ali bruhanju - podobno, kot bi spili preveč alkohola. Mit o smrtonosnosti božične zvezde se je pojavil v zgodnjem dvajsetem stoletju, ko naj bi dvoletna deklica umrla zaradi zaužitja lista te rože. Razširilo se je prepričanje, da je strupena, zato je božična zvezda tudi pri lastnikih mačk postala nezaželena. Seveda je vsekakor bolje, da je ta rastlina nekje, kjer jo vaš ljubljenček ne more doseči, da ne bi imel želodčnih težav, vendar pa glede na priporočila Ameriškega združenja za preprečevanje nasilja nad živalmi (ASPCA) božične zvezde vseeno ni treba izgnati iz svojega doma.

Tudi z drugo praznično ljubljenko – omelo – je podobno. Sicer obstaja nevarnost, da povzroči kardiovaskularne težave, vendar pa zaužitje omele po navadi povzroči le prebavne motnje. Obstaja pa še cela vrsta drugih rastlin, ki imajo lahko resne učinke na prebavni trakt živali.

poinsettia.jpg

Lilija

Članice rodu Lilium so za mačke izredno strupene. Veliko vrst lilij, na primer Tiger, Azijske lilije, Japanese Show, Easter, Stargazer in Casa Blanca, lahko pri mačkah povzročijo odpoved ledvic. Sicer še niso odkrili, kateri del lilij je strupen, vendar pa je jasno, da lahko že zaužitje majhnih količin teh cvetlic povzroči resne poškodbe ledvic.

tiger_lillies_by_jarev.jpg

Marihuana

Zaužitje konoplje s strokovnim imenom Cannabis sativa lahko pri hišnih ljubljenčkih povzroči motnje delovanja centralnega živčnega sistema in izgubo koordinacije pa tudi bruhanje, drisko, slinjenje, pospešen srčni utrip ter celo epileptični napad ali komo.

Čebulice tulipanov in narcis

Nekateri deli čebulic tulipanov in narcis vsebujejo toksine, ki lahko povzročijo močno vzdraženost prebavil, slinjenje, izgubo teka, motnje centralnega živčnega sistema, krče ter nepravilnosti v delovanju srca.

_11174.jpg

Azaleja in rododendron

Člani družine rododendron vsebujejo strupene snovi, ki lahko pri živalih povzročijo bruhanje, slinjenje, diarejo in motnje v centralnem živčnem sistemu. Resna zastrupitev z azalejo lahko vodi tudi do kome in smrti zaradi kardiovaskularnega kolapsa.

Oleander

Vsi deli navadnega oleandra (Nerium oleander) veljajo za strupene, saj vsebujejo kardiotonične glikozide, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot so draženje prebavnega trakta, nepravilni srčni ritem, podhladitev in celo smrt.

Ciklama

Ciklame vsebujejo strupeno snov ciklamin. Največ ciklamina je v koreninah. Tudi zaužitje ciklame lahko povzroči resne težave s prebavnim traktom, med drugim močno bruhanje. Poročali so tudi že o smrtnih primerih.

cyclamen_persicum.jpg

Sagovec

Vsi deli sagovca oziroma sagove palme (Cycas Revoluta) so strupeni, največjo količino toksinov pa vsebujejo semena. Že zaužitje enega ali dbeh semen povzroči resne težave, kot so bruhanje, diareja, epileptični napad in odpoved jeter.

To so le nekatere izmed vrste rastlin, ki se jih je po mnenju organizacije ASPCA bolje izogibati. Strupene so na primer tudi tisa, ki povzroča tresavico, motnje v koordinaciji in težave z dihanjem, v skrajnem primeru pa celo smrt, ter krizantema, amarilis, jesenski podlesek, kalanhoja, spatifil, šeflera, pothos, kloščevec in bršljan.

Če je vaša mačka zaužila katero od strupenih rastlin, jo takoj odpeljite k veterinarju. S seboj vzemite tudi rastlino, da ne bo dvoma, za katero vrsto gre. V tem članku pa si preberite, kako lahko svoji mački preprečite, da bi grizljala sobne rastline.