Še posebno otroci in hišni ljubljenčki so radovedni in preprosto morajo potipati ali okusiti vse, kar jih na prvi pogled privlači. Tako se lahko kaj hitro zgodi, da med brezskrbnim pohajkovanjem ali igranjem v bližini domovanja naletijo na nevarne rastline, ki imajo bodisi strupene plodove bodisi so za kožo dražeči že njihovi listi. Zato se poučite o zdravju nevarnih rastlinah, da jih odstranite iz okolice ter preprečite morebitno zastrupitev.

Navadni oleander

Med rastlinami, ki jih pogosto gojimo na vrtu, je navadni oleander eden najbolj strupenih. Že košček te rastline, če jo zaužijemo, je strupen, povzroča pa spremembe srčnega utripa, slabost, bruhanje in reakcije osrednjega živčnega sistema, kot so tresavica, epileptični napadi ali kolaps. Zaužitje enega samega lista je lahko smrtno nevarno za dojenčke in majhne otroke. Če se rastline dotaknemo, se iz nje izloči nektar, ki ga lahko z roko zelo hitro prenesete v usta, kar ima lahko hude posledice za organizem.

oleander.jpg

Ostrožnik

Ostrožnik (Delphinium) je ena najlepših in najbolj cenjenih trajnic pri nas in v svetu. Rastlino so uporabljali za medicinske namene in odganjanje vrtnih škodljivcev, vendar pa je zaužitje večjih količin rastline lahko strupeno. Ostrožnik ljubi sončno lego in uspeva v dobro odcednih tleh, potrebuje pa tudi s humusom bogata tla.

Krizanteme

Cvetovi krizanteme so rdeče, rumene, bele, vijolične in tudi druge barve, rastlina pa je vzpenjavka, ki zraste tudi do deset metrov v višino in potrebuje oporo. Če se cvetov dotaknejo otroci, lahko pride do alergijske reakcije na koži. Če jih zaužije kateri izmed vaših hišnih ljubljenčkov, pa lahko nastopijo slabost, driska, bruhanje in izguba ravnotežja.

krizanteme.jpg

Šmarnice

Ne le da so šmarnice v Sloveniji zaščitena rastlinska vrsta, obenem so tudi strupene, če jih zaužijete, saj povzročajo slabost, bruhanje, bolečine in diarejo, hkrati pa negativno vplivajo na delovanje srca. Najbolje uspevajo na senčnih območjih, kjer je vlažnost velika, na primer v gozdovih in ob potokih, pogosto pa jih posadimo tudi na vrt. Zaradi lepih listov, zvonastih cvetov bele barve in značilnega vonja lahko hitro premamijo otroke, zato najmlajše na nevarnost opozorite.

Hortenzije

Hortenzije s svojimi rožnatimi, modrimi ali ne nazadnje belimi cvetovi pogosto uporabljamo pri oblikovanju krajine in kot rezano cvetje, vendar se morate zavedati tudi njihove škodljivosti. Ob zaužitju katerega koli dela rastline lahko pride do bolečin v želodcu, srbenja kože, oslabelosti, potenja in motenj krvnega obtoka.

hortenzija.jpg

Potonike

Potonike so prijetno dišeče trajnice, nevarne za zaužitje, njihovi cvetovi različnih barv pa lahko dosežejo do 13 centimetrov v premeru. Običajno jih gojimo na vrtovih, pogosto pa jih najdemo tudi v toplih grmiščih, gozdičkih in na kraško-istrskih jasah ter na Krasu. Če jih žvečite ali pogoltnete, pa lahko povzročijo bruhanje in pospešen srčni utrip.

Narcise

Narcise so prekrasne cvetlice z rumenimi cvetovi, ki so strupeni. Njihovo zaužitje lahko povzroči slabost, bolečine v trebuhu, krče in drisko. Čebulice narcis so zelo podobne čebuli, zato jih zlahka zamenjate, kar je tudi vzrok za pogosto zastrupitev z njimi.

Rododendron

Rododendron in azaleje so pogoste vrtne grmovnice, ki so izredno zaželene pri urejanju krajine. Zimzeleni grm z lepimi cvetovi je privlačen na pogled, vendar smrtonosen, če rastlino zaužijemo. Listi in nektar v notranjosti cvetov so namreč strupeni in lahko med drugim povzročijo nepravilen srčni utrip, povečano slinjenje in slabost.