Seveda živali starejšim ne morejo nadomestiti medčloveških odnosov, velikokrat pa jim pokažejo nov smisel življenja. Živali so ves čas z njimi, jim vračajo ljubezen, so tihi poslušalci in se ne prepirajo, sporočajo iz mreže Matija, ki povezuje partnerske organizacije na področju pomoči in oskrbe starejših. Vodilni partner je Skupnost socialnih zavodov Slovenije.

Domači ljubljenčki odganjajo samoto

"Ker se s staranjem zmanjšuje naš socialni krog, so mnogokrat prav živali tiste, ki nas kratkočasijo in nam odganjajo samoto. Raziskave so pokazale, da osamljeni ljudje umirajo prej kot tisti, ki so obkroženi z družino, prijatelji in živalmi, za katere skrbijo," pojasnjuje Jerneja Šimenc, predstavnica mreže. Po njenih besedah starejši potrebujejo nežnost in toplino, ki jim jo prinaša druženje, božanje, crkljanje z njihovimi ljubljenčki. Tak odnos jim prinaša psihične koristi kot tudi duševno in čustveno zadovoljstvo, opozarja Šimenčeva. Kot pravi, smo ljudje že po svoji naravi družabna bitja in zato čutimo stalno potrebo po druženju.

Vključevanje živali v domsko življenje

V domovih za starejše želijo življenje stanovalcev čim bolj približati takšnemu življenju, kakršnega so živeli v domačem okolju. Kot eno od možnosti uresničevanja tega cilja so v nekaterih domovih po Sloveniji videli tudi v vključevanju domačih živali v domsko življenje. Poleg samoiniciativnega stika stanovalcev z živaljo skrbijo v domovih tudi za vodeni stik in usmerjanje pozornosti starejših na živali. Delo z živalmi poteka tako, da nekateri prostovoljno urejajo kletke, boks in posode ter skrbijo za hrano. Drugi pa se vključujejo v igranje, božanje, vodene stike, sprehode.

V podporo projekt Matijeve tačke

V domovih starejšim krajšajo čas zelo različne živali: psi, muce, morski prašički, hrčki, papige, ribice v akvariju in ribniku, zajci. Ponekod pa imajo tudi bolj nevsakdanje živali, kot so vietnamski prašički, pravi Šimenčeva. Ob tem opozarja na projekt Matijeve tačke. Projekt nudi celovito podporo, da lahko starejši uživajo v druženju z živalmi. Na brezplačni številki mreže Matija 080 10 10 je mogoče dobiti koristne informacije o živalih ter tudi podatke o storitvah in izdelkih, ki jih potrebujejo hišni ljubljenčki.

Starejšim pa mreža Matija pomagajo tudi pri iskanju primerne živali zanje. Pri tem sodeluje z društvi in zavetišči za živali, ki iščejo odgovorne in skrbne lastnike, kar pa starejši nedvomno so.