Predstavljamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali izboljšati vaše kuharske veščine in omogočili, da postanete pravi mojster (ali mojstrica) peke na žaru!

Marinirajte in začinite

Sočno in okusno meso je ključ do vsakega odličnega piknika. Kako pa poskrbeti za to? Pravzaprav je zelo preprosto – marinirajte in začinite meso, da boste ustvarili bogat okus, ki si ga vsi želijo. Najboljše je, da vse to opravite že na večer pred piknikom, da bo meso imelo res dovolj časa, da vpije vse slastne okuse. Na dan piknika prav tako ne boste imeli nobenih dodatnih skrbi, saj bo meso povsem pripravljeno, da ga položite na žar in takoj začnete peči.

Temeljito očistite žar

Stari mastni madeži in zogleneli ostanki hrane niso le ogabni na pogled, temveč predstavljajo tudi nevarnost za zdravje in odlično priložnost, da hitro pokvarite dober okus vaših jedi. Žar morate res temeljito očistiti, še preden sploh pomislite na to, da bi nanj položili meso, zelenjavo ali druge dobrote. Pri tem ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, temveč žar raje malce zagrejte in umazanijo očistite s pomočjo čebule, ki jo nataknjeno na vilico nekajkrat čvrsto potegnite po površini za pečenje.

Namastite rešetko ali ploščo žara

Če boste površino, na kateri boste pekli, dobro namazali z maščobo, lahko to pomeni razliko med jedmi z vrhunskim videzom in jedmi, ki so videti, kot da bi jih postrgali s tal. To je še posebej pomembno pri delikatnih vrstah mesa, kot so denimo ribe ali tanki zrezki, saj se ti ne bodo prijeli na površino žara. Dobro namaščen žar bo zagotovo polepšal piknik – tako vam kot tudi vsem vašim gostom!

Pecite počasi in z občutkom

Počasno kuhanje ali pečenje običajno prinese največje kulinarične užitke. Čeprav peka na žaru načeloma velja za enostavno in hitro kuharsko tehniko, je bolje, da meso (in zelenjavo) pečete počasi na zmerni temperaturi. Tako hrane ne boste preveč izsušili, gostom pa boste lahko ponudili zares sočne in okusne dobrote. Dobra ideja je tudi, da si pomagate z vodo, ki jo občasno nežno poškropite po mesu. Slastno!

Obrnite v pravem trenutku

Obračanje mesa ob pravem času zelo pogosto povzroča težave pri peki na žaru, vendar obstaja preprosto pravilo za večino vrst mesa, ki zagotavlja odlične rezultate. Meso pecite na eni strani približno 60 odstotkov celotne peke, nato pa ga obrnite za preostalih 40 odstotkov časa. Tako bosta obe strani enako pečeni, kar bo vašim jedem dalo zares lep videz in seveda tudi izjemen okus!

Naj počiva

Ko je meso pečeno, ga položite v posodo in pustite, da nekaj minut počiva, saj se bo le tako popolnoma prepojilo z lastnimi sokovi. Ker pa gostje najbrž ne bodo zelo cenili hladnih jedi, morate poskrbeti, da bo meso kljub počitku ostalo toplo. Posodo preprosto pokrijte s pokrovko ali čez njo položite košček aluminijaste folije, pa bodo vaše dobrote ostale tople in užitne.

Raznolikost dela mojstra

Seveda mojstra dela tudi vaja, vendar bo le raznolikost na žaru pečenih jedi prepričala vaše goste, da ste pravi mojster peke na žaru. Vsakdo zna popolno speči preprost svinjski kotlet, če to počne ves čas. Le zares raznolika ponudba popolno pečenega mesa in zelenjave je znak prave kvalitete. S tem boste gostom zagotovo pokazali ves svoj talent in znanje, prav tako pa boste hkrati zadovoljili še vse raznovrstne okuse in želje. Dober tek!

Vir: www.delimano.si