Izredno pomembno je, da z žarom ravnate previdno. Mnogi se niti ne zavedajo nevarnosti, saj je že manjši ogenj, ki prihaja iz gorišča, lahko preteč. Žar zato postavite na varno mesto, oddaljeno od doma, dreves in drugih hitro gorljivih (lesenih) predmetov.

Primerno mesto

Žara nikoli ne uporabljajte v zaprtih prostorih, kar vključuje tudi zastekljene terase, balkone in garaže. Prav tako ga ne postavljajte na prehodna območja, kjer se denimo družite ali kjer se igrajo otroci. Zraven njega pa postavite tudi sredstvo za gašenje ognja, ki ga izberite glede na tip žara.

Pravilno vzdrževanje

Žar po vsaki uporabi primerno očistite, saj s tem preprečite, da bi se zasušena umazanija ob naslednji uporabi zažgala. Upoštevajte proizvajalčeva navodila za uporabo in vzdrževanje. Če imate plinski žar, plin po uporabi vedno zaprite in ga shranite na suho in varno mesto, nedosegljivo otrokom in živalim. Če zaduhate plin, ki uhaja, morate njegov dovod takoj zapreti, vsi pa se morajo umakniti iz bližine žara.

Zaščita med pečenjem

Med pečenjem vedno nosite zaščitna oblačila, na primer predpasnik in kuhinjske rokavice. Žara nikoli ne puščajte brez nadzora, še posebno, če so v bližini majhni otroci in domače živali; otroke in ljubljenčke držite čim bolj stran od vročega prostora za pečenje. Pri pečenju uporabljajte tudi izolirane, proti ognju odporne kuhinjske pripomočke.