Te rakotvorne spojine se imenujejo heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki, obstajajo pa še druge mutagene in kancerogene snovi, ki se sproščajo med peko na žaru. Če želite uspešno zmanjšati izpostavljenost tem zdravju nevarnim snovem, vendar še vedno želite uživati v vašem naslednjem pikniku, upoštevajte naslednje preventivne nasvete.

Izognite se maščobam

Za pečenje na žaru izberite le hrano z nizko vsebnostjo maščob, kot so ribe, zelenjava, pusto meso in perutnina. Heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki namreč v prvi vrsti nastanejo ravno, ko se maščobe segrejejo na visokih temperaturah ali padejo v ogenj, kjer nato nastane dim, ki se prime jedi. Če pa boste izbrali živila z naravno nizko vsebnostjo maščob, zmanjšate možnost za nastanek teh spojin.

varnost_zivil_med_peko_na_zaru_3.jpg

Odvečne maščobe z mesa najprej odrežite, preden ga spečete. Bodite še posebno pozorni med pečenjem, saj boste tako najučinkoviteje zmanjšali verjetnost izbruhov ognja, intenzivnost dima in pooglenitve hrane, zato bodo obroki bolj zdravi. Izogibajte se uživanju pooglenelih jedi in nikar ne jejte zažganih delov hrane, kolikor je to le mogoče.

Marinada zmanjšuje nastanek rakotvornih snovi

Do 99 odstotkov lahko zmanjšate tveganje za nastanek rakotvornih spojin, če živila marinirate. Meso na primer marinirajte v oljčnem olju in limoninem soku. Raziskave namreč kažejo, da lahko ti dve sestavini med kuhanjem zmanjšata nastajanje snovi, ki povzročajo raka, hkrati pa meso omehčata, mu dodata veliko okusa in v njem obdržita vlago. Če želite močno zmanjšati nastanek heterocikličnih aminov, za naslednji piknik uporabite le sveža zelišča določenih vrst, denimo baziliko, meto, rožmarin, timijan, origano in žajbelj. V marinadi enostavno uporabite eno ali več zelišč.

varnost_zivil_med_peko_na_zaru_1.jpg

Proti raku se boste uspešno borili tudi, če pri pečenju na žar dodate čim več zelenjave. Zelenjava pomaga ohranjati meso vlažno ter mu doda vlaknine in hranilne snovi. Izognite se prekuhavanju zelenjave, saj naravni oksidanti v svežem zelenju pomagajo uničiti proste radikale, ki lahko nastanejo med uporabo žara. Dlje ko boste pekli zelenjavo, večja je verjetnost, da uničite vitamine in minerale v njej, kot sta vitamin C in B. Svetujemo vam, da žar pred vsako uporabo in po njej dobro očistite ter odstranite vse zasušene in zažgane dele.