Rezultat je pričakovan – od zunaj zasmojeno, od znotraj pa še surovo meso, kar je v obeh primerih nezdravo. Poleg strupenih ožganin je še zlasti nevarno premalo pečeno perutninsko meso, ki je pogosto okuženo z različnimi bakterijami, opozarjajo prehranski strokovnjaki. Zato je pri peki nad ogljem najpomembneje počakati, da plamen povsem ugasne. Na žaru lahko spečemo skoraj kar koli, vsaj večino tega, kar sicer pečemo v ponvi. Vsakršno meso, marinirano ali ne, bo na dobro pripravljenem žaru pridobilo imenitno dodano vrednost. Poleg mesa se na žaru kot priloga imenitno obnesejo šparglji, ki so za žar kot naročeni, nekateri nanj vržejo rezine paprike in celo mlado čebulo. Slastne so nekatere vrste mladega sira, posebej namenjene za žar, ki na vročini ne stečejo. Tega nad rešetkami žara seveda nikar ne poskušajte s kakim edamcem ali podobnim zrelim sirom, ki pa se izvrstno izkaže pri hitri peki na gladki jekleni plošči. Navsezadnje se lahko poigrate tudi hrenovkami ali pečenicami, pred koncem pečenja si na žaru pogrejete in popečete tudi kruh. Zlato pravilo, ki drži kot pribito, pa je, da je najboljša hrana z žara spečena sproti, tik preden jo položimo na krožnik. Največja napaka je na pikniku najprej vse speči in shranjevati v zaprto posodo, da bi ostalo toplo. Bolje se je pri žaru izmenjevati in peči sproti, hrana bo neprimerljivo okusnejša.

Biftek na žaru z nadevanim krompirjem

Potrebujemo: 900 g dobro uležanega govejega fileja, 2 žlici olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper. Za krompir s skutnim nadevom še 4 velike krompirje, 200 g skute, 0,5 dl kisle smetane, 4 žlice mleka, morsko sol, sveže zmlet beli poper, šopek drobnjaka, po želji bučno olje. Za zelenjavno prilogo še 1 šalotko, 2 korenčka, 2 bučki, 1 žlico limonovega soka, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, zdrobljen čili po okusu.

Priprava: Klasični žar na oglje takoj zakurimo. Ogenj mora namreč povsem ugasniti, na oglju pa se mora pred peko mesa napraviti sivkasta koprena, da bo temperatura idealna. Pri električnem ali plinskem žaru s segrevanjem še nekoliko počakamo. Dobro uležan (pri mesarju to posebej zahtevajte) goveji file temeljito očistimo vseh morebitnih belih delov, potem pa ga razkosamo na štiri bifteke. Premažemo jih z olivnim oljem. Krompir dobro operemo in oščetkamo, potem pa vsakega tesno, nepredušno zavijemo v aluminijevo folijo in jih za približno pol ure (odvisno od velikosti) zagrebemo v žerjavico. Za nadev v skledi zmešamo skuto, mleko, drobnjak, sol in poper. Če želimo, primešamo še nekaj čistega bučnega olja, zanimiv poskus se izkaže kot zelo okusen. Za zelenjavno prilogo olupimo korenček in šalotko ter ju skupaj z opranima bučkama narežemo na tanjše rezance. Vse skupaj stresemo v segreto ponev z olivnim oljem, premešamo, pokrijemo in dušimo tri minute. Okisamo z limonovim sokom ter začinimo s soljo in čilijem. Premešamo in odstavimo. Bifteke položimo na žar ter jih po vsaki strani pečemo le nekaj (največ pet) minut. Šele nato jih posolimo in popramo ter pustimo počivati kakšno minuto, da se sokovi enakomerno razporedijo. Pečen krompir odvijemo, zarežemo in nadevamo s skutno mešanico. Na ogrete krožnike razdelimo bifteke, krompir in dušeno zelenjavo ter ponudimo kot glavno jed.