Če živimo 60 let, jih od tega prespimo kar 20. Kar visoka številka, glede na to, da bi vsi radi živeli polno življenje z veliko energije, akcije in lepih trenutkov. Vendar pa se verjetno premalo zavedamo kako je ravno spanec eden tistih faktorjev, ki nam omogoča da podnevi delujemo optimalno. Kajti le med spanjem in samo med določenimi urami v noči, se nam v telesu proizvaja hormon, ki mu pravimo melatonin. Če torej zamujate spanec med deveto uro zvečer in drugo zjutraj, obstaja velika verjetnost, da od življenja ne dobite vsega, kar vam ponuja.

Med spanjem hujšamo

Spanec je izredno pomemben. Ravno tako tudi kako, kje ter kdaj spimo. Poleg tega ne boste verjeli, ampak zdrav spanec nam pomaga tudi pri hujšanju, saj ima melatonin izreden antioksidantni učinek. Ker spanje uravnava tudi hormonsko ravnovesje določenih hormonov v našem telesu, nam pomanjkanje spanja lahko to ravnovesje poruši ter posledično je naša želja po hrani večja, proizvaja pa se tudi manj rastnega hormona, ki nam drugače v spancu topi maščobne obloge v telesu. Zato je pomembno, da vsak dan spimo vsaj 8 ur, če se le da. Ponoči seveda.

Uredite optimalne pogoje

Svojo spalnico uredite tako, da si boste ustvarili optimalne pogoje za spanje. Prvi izmed teh pogojev je popolna tema. Melatonin se proizvaja le v temi, tudi zato je pomembno, da spimo ponoči. Znebite se vseh potencialnih virov svetlobe. To pomeni tudi lučke raznih naprav, ki so lahko sicer čisto majhne, a dokazano motijo naš spanec. Obrnite stran vse vire svetlobe, priporočljivo pa je da se znebite tudi vseh možnih virov sevanja. Digitalne naprave s svojim sevanjem namreč motijo delovanje melatonina in seratonina.

Pozorni na klimo

Temperatura naše spalnice je ravno tako kot svetloba zelo pomembna in vpliva na naš spanec. Če nam je prevroče, se zbujamo in padamo nazaj v spanec kar moti naš naravni ritem in kvaliteto spanca. Optimalna temperatura naj bi bila pod 22 stopinj, odvisno pa je tudi od posameznika. Namesto navitih radiatorjev si raje omislite kvalitetno perjanico. Gledanje televizije ali poslušanje glasbe pred spanjem ni ravno najboljša ideja, saj zvok stimulira naše možgane in prehod v spanec je lahko veliko bolj kaotičen in nemiren. Nekateri sicer pravijo, da ne morejo zaspati brez televizije, a verjemite s tem si delate medvedjo uslugo. Pred spanjem si raje umirite um in se nežno zazibajte v spanec, zjutraj pa naj vas budilka ne vrže iz postelje kot, da vam gre za življenje, ampak imejte prijeten, naraščajoč zvok, ki vas bo pripeljal v budnost. Kajti, če boste že zjutraj sprostili stresni hormon, to ne bo ravno pozitivno vplivalo na vaš dan.

otrocekaja.jpg

Izberite red

Čas spanja naj bo če se le da vsak dan ob istih urah. Telo tako ustvari svoj bioritem in če je naš spanec kvaliteten boste opazili, da se sčasoma zbujate sami od sebe in budilke sploh ne potrebujete. Kot smo napisali že zgoraj, je najpomembnejši čas za spanec med deveto zvečer ter drugo uro zjutraj. Tudi preveč spanja ni priporočljivo. Več kot 9 ur na dan lahko kaže določene znake neravnovesja v telesu. Preverite, če ste slabokrvni ali vam primanjkuje morda vitamina B12, folne kisline ali vitamina D. Naše telo, je kot kakršnakoli druga umetna naprava, za delovanje potrebuje energijo. Tako kot napolnite baterije za svoj fotoaparat in telefon, tako se morate regenerirati tudi vi. Spanje je del življenja in je enako, če ne še bolj pomembno, kakor budnost. Ne zanemarjajte uric spanja, saj na kredit ne boste mogli dolgo živeti. Zakon vesolja je ravnovesje in če ga ne vzpostavljamo sami, nas bo narava prisilila v to. Bodisi se bo podrl naš imunski sistem, postali bomo depresivni in brezvoljni ter razdražljivi, naše budno življenje pa bo le še zametek budnosti. Ko boste naslednjič sedeli za računalnikom in pred kupom nedokončanih papirjev, gledali dolgočasen film, ki vas ne bo zanimal ali pa klepetali prek skype-a, se raje opomnite da je jutri še en dan in da ga hočete preživeti zdravi, čili in polni sveže energije.
 

 

Več na: www.ekologicen.si