Zdaj imate priložnost, da spoznate najpogostejše napake, ki jih delamo v kuhinji – da se jim v prihodnje lahko izognete in poskrbite za še boljše rezultate!

Napaka 1: Kuhanje testenin v premajhni posodi

Prva težava je kuhanje špagetov; teh namreč nikakor ne boste mogli stlačiti v premajhno posodo, ne da jih najprej prelomite, kar seveda ni ravno najbolje. Druga težava je, da bodo testenine, če jih kuhate v premajhni posodi, lepljive in gumijaste.

Kako popraviti napako: Uporabite veliko posodo, napolnite jo z vodo, nato pa počakajte, da intenzivno zavre. Ko voda zavre, dodajte sol in v posodo vrzite še testenine.

Napaka 2: Uporaba napačnega noža za rezanje hrane

Najprej razmislite o tem, koliko nožev imate – in kako zelo se razlikujejo med seboj. Za to najverjetneje obstaja razlog, kajne? Uporaba napačnega noža za rezanje hrane bo namreč uničila vašo hrano, s tem pa tudi ves trud, ki ste ga vložili v pripravo obroka.

Kako popraviti napako: Vedno uporabite nož, ki je najbolj primeren za posamezno nalogo. Velik kuharski nož z dolgim, širokim rezilom je primeren za večino sekljanja in rezanja. Ko se lotite lupljenja ali odstranjevanja pešk, pecljev in koščic, uporabite majhen, tanek nož. Pri rezanju hrane, kot so denimo kruh, torte ali drugi pekovski izdelki, pa se bo najbolje odrezal nazobčan nož.

Napaka 3: Uporaba premajhne deske za rezanje

Morda se vam zdi, da boste z uporabo majhne deske za rezanje poskrbeli za manj pomivanja, a žal to pogosto ne drži. Premajhna deska za rezanje bo namreč poskrbela za še večji kaos v vaši kuhinji, saj bo hrana nenehno padala z deske na kuhinjski pult. To je le del problema; premajhna površina bo tudi onemogočila pravilno rezanje ali sekljanje, zato vaše sestavine ne bodo najbolje pripravljene za kuho.

Kako popraviti napako: Precej preprosto – vzemite večjo desko za rezanje. Če se ne morete odločiti, ali jo boste zares potrebovali, sledite naslednjemu preprostemu pravilu: če boste uporabili velik nož, vzemite tudi veliko desko za rezanje.

Napaka 4: Shranjevanje vse hrane v hladilniku

Večino hrane moramo shranjevati v hladilniku, saj bi se sicer pokvarila, a nekaterim vrstam hrane vseeno precej bolj ustreza svež zrak. Mednje spadajo tudi paradižniki; ti imajo zelo občutljive celice, zato lahko mraz (ali vročina) povzroči pokanje celic, kar povzroči, da so paradižniki praktično brez okusa. Tudi kruh je hrana, ki se ne bi smela znajti v hladilniku.

Kako popraviti napako: Hrano, ki ji mraz lahko škodi, hranite izven hladilnika. Lahko jo shranite kar na kuhinjskem pultu, kjer ima na voljo dovolj svežega zraka. Pazite le, da ni izpostavljena vročini ali direktni sončni svetlobi.

Napaka 5: Pranje nožev v pomivalnem stroju

Se vedno znova sprašujete, zakaj vaši noži tako hitro otopijo? Pomivalni stroj je sicer odličen izum, a vroča voda, udarjanje nožev drug ob drugega in ob drug pribor ter intenzivna vročina sušilnega cikla – vse to je preprosto preveč za vaše nože.

Kako popraviti napako: Preprosto, a učinkovito – nože operite na roke. Morda vam bo vzelo nekaj dodatnih sekund, a vaši noži bodo še leta in leta ostali ostri.

Napaka 6: Kuhanje v prenatrpani ponvi

Morda se vam zdi, da boste z do konca natrpano ponvijo prihranili čas, a kvaliteta vašega kuhanja se s tem močno zmanjša. Namesto slastno zapečene hrane boste dobili sparjeno in uvelo hrano, ki zagotovo ni preveč okusna. Obenem se bo hrana precej bolj prijemala na posodo, zato bo končno čiščenje bolj zahtevno.

Kako popraviti napako: Poskrbite, da se kosi hrane med kuhanjem ne dotikajo in da imajo v ponvi dovolj prostora. Če nimate dovolj velike ponve, je bolje, če kuhate v dveh delih ali pa uporabite dve ponvi.

Napaka 7: Preveč intenzivno mešanje testa

Ob preveč intenzivnem mešanju testa se aktivira gluten. Hrana zato postane trda in elastična, kar je za nekatere jedi seveda priporočljivo, pri bolj občutljivem pecivu pa je to prava katastrofa.

Kako popraviti napako: Ko pripravljate testo za občutljiva peciva, mešajte čim manj in čim bolj nežno. Bolje bo, če boste testo mešali na roke ali pa na najnižji hitrosti električnega mešalnika – tako boste dosegli najbolj okusne rezultate.

Vir: www.delimano.si