Prilagoditev delovnega prostora po višini, promocija zdravih delovnih postopkov, olajšan dostop do shrambe ali pomivalnega stroja – vse to so značilnosti najnovejših kuhinj. Delovne cone so oblikovane tako, da kar najbolj zadovoljijo ergonomskim zahtevam med kuhanjem ter nam olajšajo kuhanje s kakovostno razsvetljavo. Izdelovalci kuhinjskih aparatov pa ponujajo najnovejše naprave, ki nam s svojo tehnologijo omogočijo zdravo pripravljanje hrane, kar je danes osnovna potreba sodobnega človeka.

kuhteh3.jpg

Sodobni hladilniki za pravilno shranjevanje živil

Eden izmed osrednjih gospodinjskih aparatov v kuhinji je hladilnik. Sodobni hladilni aparati se ponašajo z nizko porabo energije ter poskrbijo, da živila, ki jih vanje shranimo, dolgo ohranijo svežino. Zaradi tega imajo različna temperaturna območja za različne vrste živil. Sveže sadje in zelenjava imata namreč drugačne temperaturne zahteve kot meso, prav tako zahtevata drugačno vlago. S pravilnim shranjevanjem prehranskih izdelkov, ki smo jih prej velikokrat morali vreči proč, se rok njihove uporabe podaljša. Vse več je t.i. ameriških hladilnikov z dvojnimi vrati in hladilnih aparatov s steklenimi vrati, Samsung pa je predstavil celo hladilnik s predalom, ki se lahko po potrebi spremeni bodisi v zamrzovalnik bodisi hladilnik.

Parno kuhanje je vse bolj prodoren trend; parni kuhalniki so pogosto vgrajeni že v pečice, ki so preproste in avtomatizirane, kot je nova Gorenjeva pečica Simplicity. Pri takšnem načinu kuhanja zadrži zelenjava več hranilnih snovi pa tudi svež videz. Razvoj je prinesel tudi prenosne naprave za parno kuhanje, ki omogočajo hitro in enostavno pripravo hrane celo na delovnem mestu, ter povzdigujejo pripravo kakovostne hrane čez ves dan. Čedalje bolj je zastopano indukcijsko kuhanje, ki je hitrejše od klasičnega na električni ali steklokeramični plošči. Na indukcijski plošči se namreč ogrejejo samo dno in stranice posode, zato se ne izgublja energija, ohranijo pa se tudi hranljive snovi v živilih. V kombinaciji s kakovostno kuhinjsko napo (na voljo so številne oblike) je vzdrževanje kuhalnega prostora hitro in preprosto.

kuhteh2.jpg

Vodne armature kot za profesionalne kuhinje

Tudi kuhinjske armature so se prilagodile novim trendom čim bolj preproste priprave hrane. Najrazličnejše moderne oblike, minimalistični dizajn, vrhunski šik in izpopolnjena tehnologija so lastnosti, zaradi katerih so nove armature dostojne vsake profesionalne kuhinje. Po drugi strani pa so znova v porastu klasični rustikalni modeli v stilu kmečke kuhinje, ki pristajajo v tradicionalno stilno urejen kuhinjski prostor. V kuhinjsko pipo vgrajene prhe so praktične in koristne za kratko in intenzivno čiščenje solate in zelenjave, še posebno, če jih je mogoče izvleči. Na voljo so tudi armature, ki filtrirajo vodo, ali celo take, iz katerih lahko teče kipeča voda. Nove vodne armature so ergonomske in enostavne za vzdrževanje.

V današnjem času se postopek priprave hrane podrobno analizira, strokovnjaki pa prihajajo do številnih novih odkritij, ki nam olajšujejo delo v kuhinji. Kakovostni gospodinjski aparati pospešijo in olajšajo delovni proces. Ob pravilni in funkcionalni postavitvi opreme ter pravilni razsvetljavi je delo v kuhinji užitek za vse člane gospodinjstva in ne mukotrpno vsakdanje opravilo.