Premastne juha, obara ali omaka

Ste bili pri dodajanju maščob v juho, obaro ali omako malce preveč velikodušni? Nihče ne mara velikih luž maščobe, ki plavajo na vrhu hrane, zato odvečno maščobo vsekakor odstranite, še preden jedi postrežete gostom. Obstaja več načinov, da se znebite odvečne maščobe, ki se je znašla v vaših jedeh. Najprej lahko poskusite s ščepcem jedilne sode, ki bo odstranila maščobo. V jed lahko vržete tudi nekaj ledenih kock, vse skupaj malo pomešate, nato pa kocke odstranite, še preden se stopijo - maščoba se bo oprijela ledenih kock, zato jo boste lahko odstranili skupaj z ledom. Če pa nič od tega ne uspe, pa lahko večino maščobe z vrha jedi še vedno odstranite kar z žlico.

Preslane jedi

Preslane jedi res nimajo dobrega okusa, poleg tega pa niso preveč dobre za vaše zdravje. A na žalost se kaj hitro zgodi, da hrano presolimo. Seveda v teoriji velja, da je vedno bolje najprej soliti malo manj, saj lahko sol še vedno dodamo, odstraniti pa jo je precej težje - a saj vsi vemo, da stvari včasih pač ne gredo po načrtih. Če ste skuhali preslano jed, olupite krompir in ga narežite na rezine, nato pa jih dodajte v jed. Preden jed postrežete, krompir preprosto odstranite - do tedaj bo vpil večino soli, zato bo vaša jed spet okusna in (upamo) popolno začinjena. Jed lahko poskusite tudi razredčiti (če gre za juho ali kako podobno jed), lahko ji dodate mlečne izdelke (jogurt ali kisla smetana bosta nevtralizirala slanost) - ali pa preprosto dodate malo sladkorja, da uravnotežite slan okus.

Uvela solata

Vaš urnik je zelo razgiban, zato si včasih težko zapomnite, kaj se skriva v vašem hladilniku. Kupili ste solato, jo pustili v hladilniku, da jo boste pripravili naslednji dan - nato pa ste se nanjo spomnili šele nekaj dni kasneje, ko je že povsem uvela. Če jo še vedno želite postreči, obenem pa ne želite, da bi izgubili apetit, obstaja preprost trik. Solato vzemite iz hladilnika ter jo položite v veliko skledo hladne vode, ki ste ji dodali nekaj kapljic limoninega soka. Posodo s solato postavite nazaj v hladilnik, jo tam pustite eno uro, nato pa solato osušite in postrezite - videti bo kot nova.

Vonj po zažgani hrani

Pri kuhanju se vam je malce zalomilo, zdaj pa cela hiša smrdi po zažgani hrani. Brez skrbi, obstaja enostaven trik, s pomočjo katerega poskrbite, da bo v vaši hiši dišalo, kot da ste vso noč pekli piškote. Če hočete rešiti ta problem, boste morali zažgati še nekaj - a sedaj vsaj že veste, kako se stvari streže, kajne? Zmešajte in sežgite tri žličke sladkorja in dve žlički cimeta, nato pa uživajte v sladkem vonju, ki bo preglasil vse druge vonjave.

Preveč česna

Česen je odličen dodatek številnim jedem, a če ga dodate preveč, lahko preglasi vse druge okuse, poleg tega pa je jed preveč intenzivna, sploh za tiste, ki niso preveč navdušeni nad okusom česna. Če ste s česnom malce pretiravali, lahko še vedno rešite svojo jed. Potrebovali boste nekaj listov suhega ali svežega peteršilja, ki jih zavijete v čajno vrečko (če je nimate pri roki, lahko uporabite tudi čisto gazo), nato pa vse skupaj za nekaj minut potopite v jed. Peteršilj bo vsrkal okus po česnu, zato bo vaša jed spet slastnega okusa.

Torta, ki noče iz pekača

To se vam je zagotovo že zgodilo: spekli ste popolno torto, ki pa se je prijela pekača in nikakor noče ven. Nikar ne uničite prekrasne torte - raje uporabite naslednje zvijače. Okoli pekača lahko ovijete vlažno krpo (ne pozabite na dno pekača) in malce počakajte - če boste imeli srečo, bo torta čez nekaj minut zlahka padla iz pekača. Če to ne uspe, počakajte, da se torta ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo postavite v zamrzovalnik - to bi moralo delovati. Naslednjič pa raje uporabite silikonski pekač ali pekač z zaščito proti prijemanju hrane.

Vir: www.delimano.si