Zelo pomembno je, da se v kuhinji držimo higienskih pravil. Bacile, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano, sicer uničimo s kuhanjem in hranjenjem hrane v hladilniku, a če nismo dovolj pazljivi, se lahko hitro raznesejo naokoli na rokah, deskah za rezanje, servietah, nožih in drugih kuhinjskih pripomočkih.

Pravilo številka 1

Počistite delovne površine po vsaki stopnji priprave hrane. To sicer zveni nekoliko obsesivno, vendar previdnost nikoli ni odveč. Surovo meso, perutnina, ribe, jajca in druga surova hrana so glavni vir bacilov, vendar zlahka okužijo tudi drugo hrano. Po tistem, ko ste jih pripravljali, si vedno umijte roke ter očistite pripomočke in delovne površine, preden se dotaknete česarkoli drugega.

Pravilo številka 2

Če hočete preprečiti prenos okužbe, za surovo meso vedno uporabite drugo rezalno desko kot za drugo hrano. Svetujemo vam, da imate eno desko za meso in ribe, drugo pa za rezanje zelenjave, s čimer boste možnost obolenja zmanjšali na minimum.

Pravilo številka 3

Umazano posodo in pribor vedno pomijte z vročo vodo in detergentom. Zgolj spiranje pod tekočo vodo ne bo uničilo bacilov. Če posodo perete ročno, večkrat zamenjajte vodo in posodje na koncu sperite v čisti vroči vodi. Položite ga v odcejevalnik in pustite, da se odcedi in posuši.

Pravilo številka 4

Kadar je le mogoče, namesto kuhinjskih krp iz blaga uporabljajte papirnate brisače. Krpe so lahko prenašalec bacilov, zato jih pogosto menjajte. Perite jih v vroči vodi, da preprečite možnost okužbe.

Pravilo številka 5

Če je kdo v družini prehlajen ali ima gripo, nastavite pomivalni stroj na najvišjo stopnjo temperature, ki bo na posodi popolnoma uničila vse bakterije in bacile.