Preden se odpravite v vrtni center, odgovorite na tri vprašanja: kako velik je vaš balkon in koliko prostora imate za balkonske rastline, v katero smer neba je obrnjen vaš prostor in ali se vaša najljubša barva cvetlic ujema z balkonsko dekoracijo. Odgovori vam bodo pomagali zožiti izbor rož, ki so primerne za vaš cvetlični kotiček.

Katere rastline imajo rade močno sonce

Močno sonce imajo rade mediteranske rastline, kot so na primer žajbelj, timijan, rožmarin in sivka. Tako okrašen balkon bo poleti oddajal prijeten in osvežilen vonj. Tudi cvetoči oleander bo pričaral vonj Sredozemlja na terasi. Zimzelena rastlina bo od junija do septembra cvetela v rumenih, belih ali rdečih cvetovih. Prav tako so za takšen balkon primerne begonije in petunije. Če vam je ljubše bujno cvetenje klasičnih trajnic, izberite geranije ali bugenvilijo. Te balkonske rastline so preproste za oskrbovanje in bodo ob rednem zalivanju lepo cvetele.

Rastline za senčne balkone

Fuksije so rože, primerne za senčna območja. Ta rastlina obilno cveti, zunaj pa je lahko še dolgo potem, ko so drugje korita že pospravljena. Za lonce in korita na senčnih legah so primerne tudi vodenke, nemezije, bakope in gomoljaste begonije. Če so vam všeč modri odtenki cvetlic, izberite lobelije in navadni agerat. Naštete rastline lahko dobro kombinirate s trajnicami, kot so pušpan, praprot ali bambus ter pisane trave. Na senčnem balkonu bosta dobro cveteli tudi trajnici, kot sta preobjeda in zvončnica.

Če imate velik balkon ali teraso

Za velike balkone ali strešne terase so primerne velike cvetoče grmovnice, med katere sodijo nekatere sorte jasmina, ki lahko zrastejo do meter in pol v višino, maja in junija pa prostor nežno odišavijo beli cvetovi. Tudi vrtne hortenzije, ki v obliki rožnatih cvetnih krogel zacvetijo julija in avgusta, so primerne za terase. Izberite beli hibiskus in majhna drevesa oljk, ki bodo ob primerni oskrbi zrasle do dva metra visoko. Številni ljubitelji rastlin imajo na balkonih tudi angelsko trobento ali limonovec.

Na majhnem balkonu dobro izkoristite prostor

Majhen balkonski prostor mora izkoristiti vsak košček površine. Rastline lahko postavimo na okensko polico ali jih obesimo na strop ali steno, da bo ostalo nekaj prostora za mizo in stole. Odločite se za miniaturne zelene rastline v lončkih, kot je na primer pritlikava oljka, a jo morate vsako leto obrezati, da bo ostala majhna. Za majhne balkone pa so primerne tudi druge miniaturne različice mediteranskih rastlin.

Vir: www.schoener-wohnen.de