V zabojčkih ali lončkih lahko vzgajamo praktično vse rastline – od sukulentov do paradižnika, le da je posoda, ki smo jo izbrali, dovolj velika in da ima primerno drenažo. Celo vrtnarji, ki imajo prostoren vrt, ljubijo vrtnarjenje v posodah zaradi več razlogov. Najprej zato, ker nam rastlin v posodah ni treba pleti in še z vodo varčujemo. Tudi sklanjati se nam ni treba toliko kot na vrtu, poleg tega lahko posode po želji prestavljamo. In kar je najbolje – za tovrstno vrtnarjenje ne potrebujete »zelenih prstov«, zato je primerno tudi za popolne začetnike.

Najboljše posode

Pri izbiri zabojčkov in loncev za rastline imamo popolnoma proste roke. Primerne so praktično vse posode, ki držijo zemljo: od starinskih pločevink za kavo in škatel za orodje do praznih pločevink barve in celo gumijastih škornjev. Pomembno pa je, da jih spodaj preluknjamo, da skozi luknjice lahko odteka odvečna voda. Poleg tega morajo biti posode dovolj velike, da rastline v njih lahko neovirano rastejo. Galvanizirani zabojčki so denimo zelo primerni za gojenje korenaste zelenjave, denimo korenja, redkvic ali sladkega krompirja, ker so običajno široki in globoki. Rastline s plitvimi koreninami, kot so sukulenti, pa za rast ne potrebujejo veliko zemlje, zato jih lahko posadimo v plitve lončke.

Nasveti za sajenje

Preden se odpravite po sadike v vrtni center, imejte v mislih nekaj pomembnih napotkov. Nameravate v en sam zabojček posaditi več vrst rastlin? Izberite tiste, ki potrebujejo enako količino sončnih žarkov in vode, nikakor pa ne združujte tistih, ki uspevajo bodisi na soncu bodisi v senci, ter tistih, ki imajo rade bodisi vlažno bodisi suho zemljo. Če niste prepričani, katere rastline lahko posadite skupaj, povprašajte svetovalce v vrtnem centru. Za kar najboljšo rast izberite primerno zemljo in organska hranila. Najboljša možnost je zemlja, ki je že pripravljena za posamezne vrste rastlin – od sukulentov in vrtnic do različnih vrst zelenjave.

Od okrasnih rastlin do zelenjave

Če ste se odločili, da boste v en zabojček posadili več vrst okrasnih rastlin, izberite tiste, ki se med seboj lepo dopolnjujejo. Visoke rastline, kot so na primer ornamentalne trave, umestimo v sredino ali ozadje nasaditve. Nasad dopolnimo z nižjimi rastlinami, ki poskrbijo za polnost, denimo cvetočimi enoletnicami. Za piko na i poskrbijo rastline, ki se povešajo čez rob zabojčka, kot sta bršljan ali vinska trta. Seveda se nam ni treba omejiti zgolj na okrasne rastline, saj lahko v zabojčkih gojimo večino zelenjave, če le upoštevamo rastne pogoje. Priporočljivo je, da se začetniki držijo manj zahtevnih vrst, kot so češnjev paradižnik, bučke in zelišča. Dobro je vedeti, da večina zelenjave zahteva vsaj šest ur sončne svetlobe na dan, paradižnik, paprika in fižol pa jo potrebujejo še več.