Nekaj nasvetov, da boste kolikor je le mogoče uživali v vaši novi (ali zgolj osveženi) pridobitvi, vam ponujamo v nadaljevanju.

Tende in komarniki

Če je vaša terasa delno ali v celoti zaprta, jo lahko spremenite v dodaten bivalni prostor. V prvem primeru si lahko omislite tendo ali kako drugo platneno streho, s katero boste zavarovali tako tla kot pohištvo. V drugem primeru pa vam bodo zelo prav prišli komarniki. Z njimi boste namreč brez bojazni pred nadležnim mrčesom imeli ves čas odprta vrata in omogočili nenehen dotok svežega zraka. Modernejša rešitev, ki vas bo veliko močneje udarila po žepu, pa je tako imenovana premična streha, ki jo lahko ob lepem vremenu odprete in v dom spustite sonce in obilo svežega zraka.

terasa_zaprta.jpg

Steklene pregrade

Teraso lahko zagradite tudi s steklom. Ta rešitev ponuja najboljše iz obeh svetov – zaprt prostor in neoviran pogled na prosto. Ob lepem vremenu odprite steklene pregrade in uživajte!

Vrtni paviljon

Vrtni paviljon je elegantna rešitev za vašo teraso, ki poleg prostora za druženje in obedovanje ponuja še zelo dobro zaščito pred slabim vremenom. Če doma radi gostite zabave, si priskrbite še žar ali zunanji kamin in imeli boste idealen kraj za piknike in zabave skozi vso pomlad, poletje in jesen.

Krajinska arhitektura

Krajinska arhitektura je zelo pomemben element pri oblikovanju terase. Ko izbirate zelenje, pomislite tako na barvno shemo kot na podnebje. Če radi vrtnarite oziroma delate z zemljo, lahko posežete tudi po rastlinah, ki zahtevajo več vaše pozornosti, sicer pa raje kupite takšne, s katerimi ni veliko dela, drugače boste več časa pleli, zalivali in gnojili teraso, kot pa v njej uživali.

terasa_crtasta.jpg

Tla

S tlakovci lahko lepo ločite teraso od igrišča za otroke ali vrta. Z drevesi in drugim zelenjem pa lahko še poudarite prostor za obedovanje in druženje. Slednje lahko naredite tudi s kamnom ali lesom.

Materiali

Včasih je bilo vrtno pohištvo izključno iz protja ali plastike, danes pa je narejeno iz enakih materialov kot notranje pohištvo. Če je vaša terasa pokrita ali kako drugače zaščitena pred zunanjimi dejavniki, jo lahko opremite tudi s kavčem, jedilno mizo in stoli ter elegantno zakrijete mejo med notranjimi in zunanjimi površinami vašega doma.

Če vam je bolj všeč protje, posezite po pohištvu iz umetne mase, ki ga posnema, saj je bolj obstojno od naravnega, pa tudi odporno je proti mokroti. Če boste stole oblazinili v beli barvi (blazine naj bodo čistih, ravnih linij), boste dobili sodobno različico klasičnega videza.

terasa_siva.jpg

Barvna shema

Če želite eleganten videz, potem pri izbiri tlakovcev, pohištva in lesenega podesta posezite po monokromatski barvni shemi. Različne nianse sive barve vzbujajo občutek miru in dobrodošel občutek sence, ki je v popolnem kontrastu z močnim soncem, ki pripeka na teraso. Po drugi strani pa močne barve pohištva in krajine izvrstno dopolnjujejo tla terase iz kamnitih plošč ali iz lesa v barvi zemlje.

Podest

Za vzdržljiv podest naj vam nikar ne bo škoda denarja. Kamnite plošče, ploščice in kakovosten les so najboljša izbira. Manj kakovostne tlakovce uporabite za otroška igrišča in steze.

Ideje za ureditev terase poiščite v naši fotogaleriji.