Hiša je zgrajena iz termoblokov Ytong debeline 40 centimetrov in izolirana s 15-centimetrskimi toplotnoizolacijskimi ploščami Multipor. Projektiralo jo je podjetje Ingra Stanislav Klemenčič, s.p., zgradilo gradbeništvo Milan Pintarič, s.p. iz Gornje Radgone.

K projektantu sta prišla s skico tlorisa

Andrejka in Peter sta poleg izvedbe projekta Ingri zaupala tudi izbor materiala in izvajalca. K projektantu sta prišla z izdelano skico tlorisa hiše. Vedela sta, kako želita živeti in kako jima bodo prostori to omogočali. Mislila sta na tako rekoč vse, tudi na številne skrite površine, ki jih uporabljata za shranjevanje, kot so vgrajena omara za čevlje in oblačila v predsobi, shramba v kuhinji in prostorna garaža, ki je predvsem energetski prostor in Petrov delovni kotiček. Pod nadstreškom ob hiši je dovolj prostora za dva avtomobila, v prostorni garaži pa je parkirano le eno izmed starodobnih vozil, ki jih Peter zbira in s katerimi se v prostem času zaposli.

V garaži so tudi zaboji za orodje, za katerega – spreten, kot je – rad poprime. Čeprav ni gradil sam, se je ob pomoči sorodnikov lotil napeljave vseh inštalacij v hiši. Pri Ytongu je to enostavno in hitro. Peter je tudi poudaril, da lahko utore v material izdelaš izredno natančno in se ogneš luknjam, ki nemalokrat nastajajo pri izvedbi inštalacij v hiši, grajeni iz opeke.

Sam je izdelal toplotno črpalko

Da se res loti vsega, je Peter dokazal tudi z izdelavo toplotne črpalke. Izdelal jo je z izjemno nizkimi stroški, a kot pravi, črpalka popolnoma zadostuje za hišo, ki je tako optimalno izolirana in energijsko učinkovita. Zmogljivejša industrijsko izdelana toplotna črpalka bi bila po njegovem mnenju odvečna investicija.

V hiši sta vgrajena talno gretje zrak/voda in centralno prezračevalni sistem z rekuperacijo zraka, ki vključuje možnost hlajenja s kanalsko klimatsko napravo. Sistem dovaja zrak v prostor skozi rešetke, na drugi strani ga sesa, med dovajanjem pa ga lahko tudi ohladi ali celo ogreva.

Andrejka in Peter sta se v hišo vselila avgusta lani. Kurilno sezono sta zaključila 27. februarja, za ogrevanje pa sta v vsej sezoni porabila za slabih 500 evrov električne energije. V stanovanju vzdržujeta dokaj visoko temperaturo, okrog 25 stopinj Celzija, saj imata doma dojenčka. Andrejka je oktobra rodila hči Viktorijo. Čeprav že skoraj dva meseca hiše ne ogrevata, je v njej 24 stopinj Celzija, predvsem po zaslugi izjemnih izolativnih lastnosti Ytonga in Multipora ter orientiranosti velikih steklenih površin na jug.

Izjemno zadovoljna z bivalnim ugodjem

Oba sta izjemno zadovoljna z bivalnim ugodjem v prostorih svoje nove hiše. Prej sta živela v hišah svojih staršev. Starejše hiše navadno niso zadostno izolirane in se v njih radi pojavita vlaga in plesen, stene so v hladnejših mesecih neprijetno hladne, okrog odprtin pa tudi prepišne. Vsega tega v njuni novi hiši ni in bivalna izkušnja je, pravita, tudi zato izjemno prijetna in brez pretiravanja sanjska. Zrak v hiši je ves čas svež, temperatura ne niha, ob najhujšem mrazu so bili zunanji zidovi na notranji strani ogreti na 23 stopinj Celzija, medtem ko je termometer v prostoru kazal dve stopinji več.

Andrejka in Peter sodita med investitorje, ki se zavedajo, da je gradnja hiše dolgoročna odločitev. To potrjuje tudi Branko Manič, univ. dipl. inž. gradb., iz projektantskega biroja Ingra iz Gornje Radgone, ki dodaja: »Če stranka na začetku vloži v hišo malenkost več, se ji to skozi leta obrestuje pri stroških ogrevanja in z ugodnim počutjem v hiši.«

V Ingri, poznani po dobrem sodelovanju s strankami, že več kot deset let projektirajo z Ytongom, ki jih je navdušil zaradi svojih izjemnih prednosti. »Bistvena je ta,« pravi Branko Manič, »da že z enoslojnim zidom debeline 40 centimetrov zadostimo izolacijskim standardom. Stranke, ki nameravajo bivati v hiši pred izvedbo fasade, so tako lahko prepričane, da bodo bivale brez toplotnih izgub, ugodje in klimo v hiši pa bodo s fasado samo še izpopolnile. Ytong je edinstven tudi pri gradnji hiše brez toplotnih mostov, ki jih zaradi izolacije pri vseh vertikalnih in horizontalnih vezeh v hiši iz Ytonga tako rekoč ni.« (sč)