Zakaj je do tega prišlo, je povsem jasno. Spreminjajo se podnebne razmere, svetovni trg je zato vse bolj občutljiv, cene goriv so nepredvidljive, prav tako njihova razpoložljivost, zato uporabljamo in še iščemo alternativne vire. Dokler te spremembe niso segle v naše denarnice, smo jih preprosto zanemarjali. Z rastjo cen hrane in ogrevanja pa je večina začela razmišljati drugače. Zato je umestno, predvsem pri gradnji pa tudi pri obnovi obstoječih objektov, že na začetku razmišljati za nekaj let vnaprej.

Tega se dobro zavedajo v Xelli, ki je eden pomembnejših pobudnikov ozaveščanja investitorjev na področju varčne gradnje. S tem namenom so tudi osvežili ponudbo tipskih projektov Ytong hiš, od katerih je kar pet hiš nizkoenergijskih. Na slovenskem trgu skoraj ne boste našli tipskih projektov nizkoenergijskih in pasivnih hiš masivne gradnje, zato odločitev za nakup 3-litrske Ytong hiše bodočim investitorjem krepko poceni pripravo projektne dokumentacije in prihrani iskanje informacij pri različnih ponudnikih. Projektiranje in celovita ponudba sistemov za področje nizkoenergijske in pasivne gradnje sta namreč pri nas še vedno v povojih.

Seveda so tudi druge tipske Ytong hiše zasnovane kot energijsko varčne stavbe, ki bodo v času uporabe za ogrevanje porabile približno 50–55 kWh/m² oziroma 5–5,5 l olja/m² bivalne površine. Pri tem je pomembno vedeti, da je izračun narejen za enoslojni zunanji zid, zgrajen iz zidakov Ytong debeline 40 cm, torej brez dodatne toplotne izolacije. To pove, da imajo zidaki Ytong izjemne toplotnoizolativne lastnosti, ki so posledica enakomerne strukture por, ki v sebi zadržujejo zrak, za katerega vsi vemo, da je najboljši toplotni izolator.

Zaradi načina izvedbe nizkoenergijske hiše, ki v vsakem primeru zahteva dodatno toplotnoizolacijsko oblogo, smo na zunanjih zidovih Ytong predvideli vgradnjo novega izdelka Ytong Multipor. Gre za odlične mineralne toplotnoizolacijske plošče, ki imajo enako surovinsko sestavo kot ytong in so paroprepustne. Hiše, ki so dodatno toplotno izolirane z ytong multiporjem, torej dihajo in skrbijo za izjemno bivalno klimo!

Poleg odlične toplotne zaščite je ytong tudi izredno požarno odporen, med najprimernejšimi materiali za uporabo na potresnih območjih, saj je lahek in hkrati nosilen (v vseh smereh ima enako nosilnost), proizvodnja ytonga je varčna in ekološko neoporečna.

Gradnja z ytongom je hitrejša in bolj čista, objekt pa zato hitreje suh in vseljiv. Bodoči graditelji se o načinu gradnje z ytongom pogosto prepričajo na lastne oči tako, da se udeležijo dnevov odprtih vrat, ki jih pripravi Xella na gradbiščih Ytong hiš. Tako dobijo pri lastniku hiše nasvete iz prve roke. Vsak, ki razmišlja o gradnji, pa bo tudi na spletni strani www.xella.si dobil ogromno informacij o načinu gradnje z ytongom in tipskih Ytong hišah.

Uporaba ytonga prav zaradi vse večje ozaveščenosti bodočih lastnikov hiš zelo narašča. To dokazuje tudi podatek, da na vsakih deset novih hiš zgradimo skoraj dve hiši iz ytonga.