Izdelke Mitsubishi Electric odlikujejo nizka poraba energije, napredna tehnologija in preverjena kakovost, kar za uporabnika pomeni nižje stroške obratovanja in vzdrževanja. Podjetje je prodajno naravnano, poleg prodaje in strokovnega svetovanja za vse izdelke iz svojega prodajnega programa pa v sodelovanju z monterji zagotavlja tudi njihovo namestitev in zagon, za vzdrževanje in druge servisne storitve pa ima lastne serviserje. Podjetje Ream, d. o. o., vodi naš sogovornik Pavle Resnik.

Kvalitetno sodelovanje

Vaše podjetje se je že leta 1995 specializiralo za področje klimatizacije, danes pa je pooblaščeni uvoznik japonskega podjetja Mitsubishi Elctric. Kako je potekal ta razvoj? Pot do pooblaščenega uvoznika takega podjetja namreč ni preprosta, saj ne gre le za trgovino, ampak so zahteve zagotovo večje.

Najprej smo začeli sodelovati z italijanskim distributerjem klimatskih naprav MHI. Že v nekaj letih smo presegli okvirje »preprodajalca«, zato smo začeli iskati direktne stike s proizvajalci kakovostnih klimatskih naprav. Zaradi naše organiziranosti, v kateri je bil vedno poudarek na tehničnem delu prodaje in poprodaje, smo postali zanimivi za Mitsubishi Electric. Tako smo leta 2000 podpisali pogodbo o zastopanju in odtlej se naše sodelovanje le še krepi. Za naše trdno sodelovanje pa ni pomemben samo letni rezultat, pač pa tudi visoka tehnična izobrazba sodelavcev v našem podjetju, ki znajo svetovati vsakemu kupcu, da izbere pravo ali klimatsko ali grelno napravo oziroma sistem. Izredno pomembno je tudi, da takoj poskušamo rešiti še tako majhen problem ter da to na koncu delimo z našim principalom, ki vse morebitne težave upošteva pri snovanju novih modelov. S tem stalno dvigujemo kakovost izdelkov Mitsubishi Electric.

Vaša prednost so celostne rešitve za hlajenje in ogrevanje, vendar ne le velikih in celostnih objektov, ampak tudi individualnih hiš. Kaj danes pomeni Mitsubishi Electric v proizvodnji klimatskih sistemov za stanovanjske, trgovsko poslovne in industrijske objekte?

Proizvajalec Mitsubishi Electric sodi med pionirje v zagotavljanju udobja v stanovanjskih, trgovskih in poslovnih prostorih. Prizadevanje, da bi postalo življenje v zgradbah modernega sveta udobno, se je začelo že davnega leta 1921, in sicer s predstavitvijo prvih električnih ventilatorjev. Zaradi velikega povpraševanja po njih, saj so na Japonskem postali pravi hit, se je v roku desetih let začela proizvodnja hladilcev, danes, v 21. stoletju, pa je proizvajalec in s tem blagovna znamka Mitsubishi Electric inovator, proizvajalec in sinonim za tehnološko in energijsko dovršene klimatske naprave.

Inverter je zakon

Tudi v Sloveniji so klimatske naprave sestavni del številnih poslovnih in zasebnih objektov. Kakšen je trend pri individualnih objektih? Verjetno so v ospredju inverterska tehnologija in številni filtri ter avtomatika.

Mitsubishi Electric kot ponudnik vrhunskih produktov zadnja leta ponuja le klimatske sisteme z invertersko tehnologijo, ki je v skladu z zadnjo evropsko direktivo. Pri individualnih objektih so v ospredju predvsem nizka poraba, tiho delovanje in dovršena filtracija – tako imenovani 'plasma quad'. Večinoma se stranke odločajo za boljše izvedenke klimatskih naprav, saj gre pri vrhunski napravi za dolgoročno investicijo, cenovne razlike med posameznimi modeli pa dolgoročno gledano niso velike.

Ali lahko pojasnite sistem DC inverterske tehnologije? Ta je namreč ključna za delovanje klimatskih naprav in tudi toplotnih črpalk v nizkih temperaturah.

DC Inverterska tehnologija pomeni predvsem prilagajanje delovanja moči kompresorja klimatske naprave ali toplotne črpalke, s čimer se manjša poraba energije. Ta je na primer večja ob zagonu, ko je prostor še vroč, za vzdrževanje temperature pa potrebujemo manjšo moč. Ta se zmanjša in s tem se zmanjša tudi poraba električne energije. Za potrebno zmogljivost delovanja kompresorja skrbi inverterska elektronika (avtomatika, op. a.). Regulacija nazivne moči kompresorja je v razponu od 30 do 130 odstotkov, odvisno od tipa kompresorja. Z zmanjšanjem ali povečanjem moči delovanja kompresorja prilagodimo potrebo po ogrevanju oziroma hlajenju in skrbimo za ekonomično delovanje sistema ter s tem povezane energetske prihranke.

Prezračevanje

Kako pa je s prezračevanjem? V vašem prodajnem programu so toplotni izmenjevalci zraka Lossnay. So danes kupci teh sistemov samo lastniki pasivnih hiš ali pa se ta trg odpira? Prisilno prezračevanje je namreč v sodobnih objektih že kar nujno.

Prezračevanje postaja vse bolj pomembna panoga našega prodajnega programa. Kot ste rekli sami, je prisilno prezračevanje v sodobnih objektih nujno, in zato se povpraševanje po tovrstnih napravah povečuje. Pomemben del trga so poleg novogradenj tudi različne energetske sanacije, pri katerih se stavba izolira in se zamenja okna ter se na ta način hermetično zapre. Dotok svežega zraka je onemogočen, zato je prezračevanje nujno. Sodobne prezračevalne naprave Mitsubishi Electric imajo veliko funkcij, ki uporabniku omogočajo popoln nadzor nad kakovostjo notranjega zraka.

Vgradnja sistema pri novogradnji ni problematična, več težav pa se pojavi, če sistem vgradimo naknadno. Predvsem zaradi kanalov. Kako rešujete to?

Vgradnja centralnega prezračevalnega sistema v obstoječih stanovanjskih objektih tako rekoč ni možna. V takih primerih se uporabi lokalne prezračevalne rekuperacijske enote Mitsubishi Electric VL-100EU-5. Ta naprava je malo večja od klimatske naprave, za njeno delovanje pa je treba izvrtati dve luknji s premerom 85 milimetrov. Je idealna za prostore do 80 kvadratnih metrov in rekuperira do 80 odstotkov toplote. Pred kratkim je Mitsubishi dal na trg popolnoma spremenjeno enoto, učinkovitejšo in estetsko dovršeno napravo.

V kakšnem objektu je smiselna uporaba toplotnih črpalk za ogrevanje in v kakšnem sistemu prenosa toplote? S tem mislim na talno, stensko ali stropno ogrevanje ali radiatorsko.

Z napravami Mitsubishi Electric lahko danes ogrejemo vsak stanovanjski objekt, bodisi novogradnjo s talnim gretjem ali starejše objekte z radiatorskim sistemom ogrevanja. Kombinacija toplotne črpalke Ecodan Mitsubishi Electric in talnega gretja vsekakor prinaša najboljši rezultat, dober pa je tudi pri kombinaciji z radiatorji. Poudariti je treba, da s toplotno črpalko ogrevamo objekte tudi do 75 odstotkov ceneje kot s fosilnimi gorivi.

Približuje se poletje in ob prvi vročini se boste verjetno spet srečali s povečanim povpraševanjem po klimatskih napravah. Ali lahko pri teh napravah še govorimo o sezonskem povpraševanju ali pa se ta vpliv zmanjšuje? In kako je s tem pri toplotnih črpalkah?

Res je, da se približuje sezona višjih temperatur in s tem večje povpraševanje po klimatskih napravah za hlajenje. Še vedno je največje povpraševanje takrat, ko se temperature občutno dvignejo, a izkušnje iz preteklih let kažejo, da se ljudje za nakup klimatske naprave vse bolj odločajo, še preden pritisne vročina. Naše klimatske naprave sicer omogočajo tudi izredno varčno ogrevanje v zimskem ali prehodnem času, zato se klimatskih naprav ne kupuje več le za hlajenje v poletnih mesecih, ampak se te naprave uporabljajo skoraj tri četrtine leta. Glede na vremenske razmere ljudje danes razmišljajo o klimatski napravi kot o nepogrešljivi opremi stanovanja ali prostora, v katerem preživijo večino svojega časa. Kar pa se tiče toplotnih črpalk, prodaja uspešno poteka vse leto, malce se poveča le v jesenskih mesecih pred ogrevalno sezono. V podjetju Ream trgovina in storitve, d. o. o., Na Špruhi 19, v industrijsko-obrtni coni v Trzinu, imamo vse leto na zalogi rešitve za vse želje in potrebe s teh področij.