Od manj kakovostnih do vrhunskih

Manj kakovostne klimatske naprave so tiste, za imena katerih še nikoli niste slišali in jih je moč za majhen denar kupiti v  trgovskih centrih. Do neke mere solidno hladijo prostor, ga pa ne ogrevajo in so po navadi bolj kratkega veka. So hrupne in potratnejše od kvalitetnih. Ob večji okvari (kompresor ali elektronika) se jih ne splača popravljati. V poštev pridejo za nezahtevne kupce, ki jim je pomembno samo hlajenje.

Srednjekakovostne klimatske naprave so naprave bolj znanih proizvajalcev, ki so na trgu že nekaj let. Po navadi jih uvaža uvoznik, ki poskrbi tudi za razmeroma poceni nadomestne dele. Takšne klimatske naprave so primerne za ljudi s srednje debelo denarnico. Dobro hladijo in precej dobro grejejo, ko je zunaj do 0 stopinj Celzija. Niso pretirano hrupne.

Visokokakovostne klimatske naprave vam bodo služile vrsto let in vam v vsem tem obdobju povrnile razliko v ceni med srednjo in visoko kvaliteto. Delajo zelo tiho, z njimi se lahko tudi vso sezono grejemo. So zelo varčne, saj za delovanje porabijo zelo malo električne energije, in ekološke, saj imajo vse vgrajen ekološki plin R 410a in R407 c. Zelo redko se pokvarijo.

dscf1033.jpg

Kakšno klimo kupiti?

Odločitev o klimatski napravi je najbolje prepustiti strokovnjakom, ki vam bodo znali svetovati najprimernejšo za vaš dom. Da pa ne boste čisto nepoučeni, vam podajamo nekaj nasvetov. Če kupujete klimo tudi za gretje, morate vzeti okoli 30 odstotkov močnejšo napravo. Vzemite takšno, ki deluje tudi pri 15 stopinjah Celzija pod ničlo. Ne pozabite preveriti, če ima naprava energijsko nalepko, ki priča o njeni varčnosti, da vas ne bo kap ob prejemu računa za električno energijo.

Pri izbiri klimatske naprave je treba upoštevati obliko in velikost prostora ter število in velikost oken. Ena klimatska naprava namreč ne bo zmogla ohladiti  celega stanovanja, če je to pregrajeno s stenami. Za višje ležeče prostore z velikimi okni boste potrebovali močnejšo klimatsko napravo kot za nizko ležeče z majhnimi okni. Za prostor, v katerem je veliko naprav, ki oddajajo toploto (žarnice, računalnik, televizor …), boste morali kupiti močnejšo klimatsko napravo kot denimo za kopalnico ali hodnik.

Če živite v notranjosti države ali na večji višini, kjer zna biti pozimi precej mrzlo, pazite, da boste kupili klimo, ki bo delovala (grela, seveda) tudi pri nizki temperaturi. Ob morju ali večjih vodnih površinah, kjer je vlažnost v zraku večja, pa upoštevajte tudi povprečno količino vodne pare v zraku skozi vse leto. Mobilne naprave s prostornino posode pet litrov za vas niso najbolj primerne, saj jih boste morali pogosteje prazniti.

ac_installation_002.jpg

Namestitev

Pri namestitvi morate paziti na več dejavnikov. Klimo namestite tako, da ne bo pihala neposredno v vas. Niti notranja niti zunanja enota ne smeta biti v zaprtem prostoru, kjer bi bil oviran njun izpuh. Notranje enote ne nameščajte v ozek hodnik nasproti drugega zidu nad omaro ali polico. Zunanja enota seveda mora biti zunaj, a ne na podstrešju, garaži in podobno. Med eno in drugo enoto naj bo čim manj razdalje, sicer lahko pride do izgub in preobremenjenosti naprave – med njima je lahko največ dvajset metrov.

Upoštevajte tudi odvod kondenzata, ki ga ob hlajenju proizvaja notranja enota oziroma zunanja ob gretju. Glede na to, da klime običajno nimajo vgrajene črpalke za vodo, moramo od dna klime povleči cev, skozi katero bo lahko tekel kondenzat. Cev mora biti ravna in brez kakršnih koli ovir, sicer se bo v njej zadrževala voda.