Predstavljamo vam nekaj preprostih nasvetov, kako urediti prijetno okolja za branje, v katerem boste pozabili na vsakdanje skrbi. Bralni kotiček naj bo nekaj posebnega. Uredite ga lahko v kotu dnevne sobe blizu lepega in velikega okna ali pa vam je morda ljubši gugalnik na verandi, iz katerega opazujete svet. Izberite prostor, ki vas navdihuje, a vam hkrati omogoči, da se osredotočite in uživate v branju.

Izberite udoben sedež

Sprostitvi namenjen kotiček za branje ne bo popoln brez udobnega sedeža. Glede na dekor in vaš življenjski stil je to lahko kavč ali večji naslonjač. Sedež naj bo dovolj lahek, da ga boste lahko premikali glede na izvor svetlobe in temperaturne spremembe.

Naravna svetloba

Ko ustvarjate kotiček za branje, ne pozabite na naravno svetlobo. Prostor naj bo povezan z njenim izvorom, hkrati pa naj ne bo premočna, da vas ne bodo pri branju bolele oči zaradi bleščanja. Lepe dekorativne zavese so kot nalašč za zastiranje oken pred premočnim soncem.

Umetna razsvetljava

Zvečer osvetlite prostor za branje s toplo in privlačno lučjo, za močnejši vir svetlobe pa poskrbijo talne, stenske in namizne svetilke, ki so idealne za bralni kotiček.

Ne pozabite na dekoracijo

Za popolno vzdušje dodajte nekaj privlačnega dekorja, ki vam je posebno ljub. Čez stol vržena mehka odeja in dekorativna blazina bosta interjerju podarili nekaj potrebnega udobja in mehkobe. Poskrbite, da bo v prostoru odvisno od letnega časa prijetno toplo ali hladno. Dodajte fotografije, cvetje in komodo ali manjšo mizico za odlaganje knjig. Ob večjih sedežnih površinah namestite knjižne police, košare za revije, odlagalne poličke …

Bralni kotiček lahko postane prava oaza miru in sprostitve. Postavite ga v mirnejši del hiše, stran od cestnega hrupa, in uživajte v neponovljivih zgodbah ter doživetjih iz literarnega sveta.

Vir: www.freshome.com