Kakovostna izdelava in udobje

Govorimo o foteljih, ki so bili nekoč nepogrešljiv del vsake stanovanjske opreme. Danes so naslonjači zaželeni, vendar ne nujni, saj ji lahko nadomestita kavč ali sedežna garnitura. Pogosto so navdih oblikovalcem, ki z njimi izpopolnjujejo interier in razbijejo njegovo monotonost. Dobro izbran fotelj je pika na i v interjerju, ki podčrta izbrano notranjo opremo. Postavite ga v dnevno sobo in iz njega denimo gledajte televizijo, v prostornejši spalnici pa vam lahko služi za branje in sproščanje.

fotelj.jpg

Pri izboru naslonjača poleg kakovostne izdelave upoštevajte predvsem udobje. Ob nakupu fotelja preverite, da ima trdno konstrukcijo ter vzdržljiv naslon in sedišče. V naslonjač z vzmetmi se boste “potopili”, vendar vam ne bo ponudil dovolj opore. Polnjenje iz pene je udobno, če pena ni pretrda; za razliko od vzmeti sedež dolgo obdrži obliko. Pri izbiri upoštevajte svojo velikost, da bo imela vaša hrbtenica primerno oporo.

Naslonjač naj ne prevlada prostoru

Eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri izbiri fotelja je velikost. Velik naslonjač z visokim naslonom bo prevladal v majhnem prostoru, zato se raje odločite za nižji stol, če ste v prostorski stiski. Poskrbite, da se bo fotelj dopolnjeval z zofo. Ni treba, da je enake barve ali oblike, vendar naj se ne “tepeta”. Predvsem pa naj ne zapira pot do drugega pohištva ali oken, zato pred nakupom preverite, da ni prevelik za prostor, kamor ga hočete postaviti.

fotelj_usnjen.jpg

Poleg videza pa glejte tudi na to, da je naslonjač nezahteven za vzdrževanje. Najbolje se je strogo držati navodil za čiščenje, ki jih izdelku priloži izdelovalec. Glede na svoj življenjski slog izbirajte prevleke iz usnja, velurja, močnega platna, alcantare ali brušenega žameta. Usnje je trpežno in lahko za čiščenje ter je najboljša izbira, če imate otroke ali hišne ljubljenčke (ali oboje). Tkanine so sicer na voljo v najrazličnejših kakovostih, barvah in vzorcih ter bolje "dihajo", vendar se zlahka umažejo in jih je težje očistiti.

Nekaj idej za izbiro primernega naslonjača za vaš dom poiščite v naši fotogaleriji.