Košnja trave

Za začetek naj vaša zelenica ne bo krajša kot štiri centimetre. Ohranjajte jo na višini štirih do šestih centimetrov, ki omogoča močnejši in globlji koreninski sistem, ki zahteva manj zalivanja. Julija in avgusta boste tako lahko v največji vročini pogostost zalivanja omejili, vaš travnik pa bo celo videti lepši. Priporočljivo je tudi, da si za območje zelenice izberete le majhen prostor okoli otroških igral, saj košnja in zalivanje trave zahtevata veliko okolju neprijaznih sredstev, porabita pa tudi veliko vašega časa. Namesto tega na preostalem delu terena zasadite rastline, ki ne zahtevajo toliko pozornosti, na primer deteljo.

Ročno orodje

Kadar je le mogoče, uporabljajte ročno vrtno orodje. Tudi ekološko ozaveščeni vrtnarji imajo običajno šibko točko: kosilnico. Vendar pa vsa vrtna oprema na električni pogon prispeva k izpustom toplogrednih plinov v ozračje, zato se raje odločite za ročne potisne kosilnice.

Materiali in izbor rastlin

Vrtni material in rastline kupujte premišljeno in razmišljajte dolgoročno. Materiale za urejanje krajine lahko najdete tudi v naravi; takšen primer so skale in prst. Če se odločite za avtohtone rastline, pa jih boste veliko lažje vzdrževali. So namreč bolj odporne in zahtevajo manj zalivanja ter sredstev in gnojil za vzdrževanje.

Skrbno oblikovanje krajine

Pogosto porabimo večino denarja in časa za urejanje vrta in okolice, ne pa tudi za krajinsko oblikovanje. Toda načrtovanje krajine je ključnega pomena, če želite, da je vaše vrtnarjenje bolj ekološko. Upoštevajte okolje, vključno z drevesi in rastlinami, soncem oziroma senco, vetrom, naklonom in odvajanjem vode, ter rastline premišljeno zasadite na njim najbolj ustrezna mesta, da preprečite neuspešno in problematično rast.

Posebno bodite pozorni na razvrščanje rastlin. Krajina naj bi bila oblikovana tako, da omogoči odtekanje vode v odtočni kanal in ne na ulico ali, še slabše, v lokalni potok. Najbolje je, če se lotite prepustnega suhega polaganja materialov (brez betona ali malte), na primer proda in kamnitih plošč. Z njimi ustvarite takšen naklon terase ali pešpoti, da voda odteka nazaj na vrtno območje.

Gnojenje s prstjo

Vrtnarji po navadi porabijo preveč denarja za kemična gnojila in druga sredstva za spodbujanje rasti, pozabljajo pa, da je najboljši vir hranil pravzaprav kakovostna zemlja. Tri četrtine uspešne rasti predstavlja samo zdrava prst.

Zalivanje

Zalivajte redkeje, toda obilneje. Vrtnarji, ki rastline zalivajo pogosto in po malem, slabijo njihov koreninski sistem, tratijo vodo in zapravljajo čas. Ključ do uspeha je manj pogosto, vendar veliko daljše zalivanje (najbolje zgodaj zjutraj). Takšen način dela namreč omogoča, da koreninski sistemi postanejo tudi bolj odporni na sušne razmere.