Enoletnice

Jesen, ki nas je dobro objela, je pravi čas za zbiranje semen odpornih enoletnic, sladkega graha in drugih priljubljenih rastlin. Seme mora biti pred hrambo popolnoma suho, saj lahko vlažno seme napade gniloba. Za enoletnice velja tudi to, da ni pomembno kako pozno jih boste sejali, ampak ali imajo za cvetenje in rast na razpolago 12 zaporednih toplih tednov. Semena je potrebno čez zimo hraniti v hladnem, temnem in suhem prostoru. Stara semena dajte najprej v kuverto, nato v kartonasto škatlo in če je le mogoče jih hranite v hladilniku.

thinkstockphotos.com

Majhen vrt

Ko naš vrt okrasijo vrtnice, mnogim od lepote vzame sapo. Če imate majhno parcelo, izberete tiste vrtnice, ki cvetijo čez celo poletje. Vrtnice, ki zavzamejo veliko prostora in nato cvetijo le en mesec, v primeru manjšega vrta niso najboljša rešitev. V kolikor se odločite za vrtnarjenje v cvetličnih loncih ali lončkih, je pomembno opozoriti na to, da s tem rastlino vežete nase. Povsem bo namreč odvisna od tega, kako kvalitetno in redno jo boste hranili in zalivali z vodo. Je pa tudi res, da lahko v loncih danes gojite že mnogo različnih rastlin in je to odlična rešitev za tiste, ki vrta nimajo.
 

thinkstockphotos.com

Terakota

Cvetlični lonec iz terakote je zaradi svoje naravne podobe mnogim privlačnejši od plastičnega, velja pa pri uporabi le tega paziti na hitrejšo izsušitev zemlje. Gre namreč za to, da terakota absorbira vodo in nas s tem sili v pogostejše zalivanje. Rešitev je plastična podloga, ki jo preluknjajte in postavite v lonec, s tem pa podaljšate vlažnost zemlji. Figa se v loncu odlično znajde, bo pa rastla v loncih veliko bolje, če ji omejimo rast korenin. Ni redkost, da se posadi figo najprej v cvetlični lonec in šele nato v zemljo, saj je njeno razraščanje pogosteje bolj intenzivno kot pa količina plodov.

thinkstockphotos.com

Prijetno vzdušje

Ker je delo na vrtu lahko tudi utrujajoče, poskrbite za klopco v senci najljubšega drevesa. Vzemite si čas za oddih in uživajte v mojstrovinah narave. V kolikor si želite v vrtu naraven videz, nikoli ne sadite v vrsti. Bodite ustvarjalni in razgibani. Učinek bo veliko bolj pristen. Če si želite v vrt privabiti ptičke in čebelice, poskrbite za izbor cvetlic bogatih z nektarjem (npr. marjetice), ne pozabite pa tudi na jagodičevje. Ker narava vedno poskrbi za to, da zapolni prazen prostor, je bolje zasaditi travo kot pustiti, da se vam tam razraste plevel. Pri izbiri različnih vrst rastlin imejte v mislih preplet barv in različnih velikosti. Igrajte se.