Zakaj bi kupovali drage in okolju nevarne kemikalije za zatiranje škodljivcev v vaši travi, če pa lahko po naravni poti dosežete popolnoma isti učinek? Preberite nekaj ekoloških nasvetov, ki olepšajo videz vaše trate, niso pa škodljivi za okolje.

Gnojenje

Namesto umetnih gnojil je najbolje uporabiti kar organske odpadke iz vaše kuhinje. Če le imate to možnost, skozi celo leto zbirajte kuhinjske odpadke na posebnem kompostnem kupu ter z njimi spomladi pognojite zelenico ali rastline na vrtu. Če kompostnega kupa niste pripravili, so vam na voljo različna organska gnojila, vendar ravnajte z njimi previdno in pozorno preberite pripadajoča navodila.


Odstranite plevel

Nadležnega plevela se najlažje znebite, če, kadar kosite, ohranjate določeno višino travnih bilk, in sicer naj trava ostane visoka okoli tri do štiri centimetre. Plevel namreč bolje raste v travi, ki je slabo vzdrževana. Preveč ali premalo zalivanja in gnojenja, prenizka košnja, preveč zbita tla, slaba drenaža, pregloboka senca - vse to lahko vpliva na razvoj plevela. Če se ga želite znebiti, rešite najprej zgoraj opisane težave, saj bo ugodno rastišče za travo tako postalo neugodno za plevel.


Primerna košnja

Prenizka košnja povzroča nastanek plevela, saj sončna svetloba prodre prav do prsti. Mlado travo prvič kosimo, ko je visoka sedem centimetrov, in sicer jo skrajšamo na višino treh do štirih centimetrov, poleti pa jo lahko povišamo na pet centimetrov. Kosite le v suhem vremenu in redno skrbite, da so rezila kosilnice ostra, saj se s tem izognete puljenju trave. Najboljše so kosilnice na električni ali ročni pogon, raje pa se znebite tistih na bencin, saj onesnažujejo okolje.