Naravna svetloba

Izkoristite moč sonca. Namestite solarna svetila, ki bodo čez dan vpijala sončno energijo, ponoči pa oddajala ravno prav nežno svetlobo, ki ne privablja mrčesa. Solarna svetila so na voljo v različnih stilih, tako da jih lahko enostavno uskladite s svojo siceršnjo opremo.

Naravni materiali

Vse, kar postavite na vrt, naj bo narejeno iz okolju prijaznih materialov – od klopi pa do gugalnic, stolov, miz, ograde, cvetličnih lončkov … Najbolj ekološke možnosti so cedrovina, bambus in kamen; kupite pa lahko tudi izdelke iz recikliranih materialov.

reclaimed_wood_furniture.jpg

Naravna zelenica

Naslov se zdi paradoksalen, kajti kako bi bila lahko zelenica še kaj drugega kot naravna. Toda mnogi lastniki ji pravzaprav dodajajo toliko kemičnih snovi, ki spodbujajo njeno rast ali jo spreminjajo v še bolj zeleno, da je vse bolj podobna nečemu povsem umetnemu. Raje torej posadite travo, ki je v vašem okolju najbolj razširjena, jo samo gnojite, zalivajte in kosite, sicer pa ji pustite, da živi svoje življenje.

Klasičen stil

Opremo je bolj ekološko izbrati v čim bolj klasičnem stilu, ki vam ga ne bo treba menjati že naslednje leto, ko bo mogoče iz mode. Trpežen in klasičen dizajn lahko zdrži leta; smetišča pa bodo tako veliko manjša. Njihov videz vsako leto raje popestrite s pisanim cvetjem.

Zunanja kuhinja

Med kuhanjem se sprošča toplota, ta pa povzroči, da mora vaša klimatska naprava delati veliko močneje, kar seveda veča stroške elektrike. Zato večerjo raje pripravite zunaj, kjer lahko namestite celo solarno pečico.

thumb_450_x_450_25299_picture_048.jpg

Sproščeno vrtnarjenje

Nikar se preveč ne mučite z vrtnarjenjem. Vašo okolico raje polepšajte z rastlinami, ki se bodo v vaši mikroklimi najbolje počutile, zato se z njimi ne bo treba preveč ukvarjati, niti jim kupovati posebne kemične pripravke ali jih preveč zalivati.

Naravna dekoracija

Voda je najlepši okras vsakega vrta, zato ustvarite naravne potočke, ki jih bo polnil dež, slapove ali ribnike; na tržišču pa je mogoče kupiti tudi solarne fontane.