Ajurveda vidi vzrok alergij v povišani kaphi oziroma v elementih zemlje in vode. Lastnosti teh dveh elementov - hladno, težko, gosto, gladko in stabilno se v presežku lahko izrazijo kot zaprtje, nabiranje sluzi, kihanje in nahod. Vzporedno s temi težavami se lahko pojavi tudi šibek prebavni ogenj. Proti vsem naštetim nadlogam se ajurveda bori z uporabo kvalitet, ki so nasprotne kaphi (toplo, lahko, živahno in jasno) v vsem, kar alergik počne – v dieti, zeliščih in dnevni rutini.

Kakšni so torej ajurvedski namigi alergikom?

Izogibajte se mlečnim izdelkom.

Izogibajte se predvsem hladnim mlečnim izdelkom, kot sta jogurt in kefir, saj imajo podobne lastnosti kot kapha – so hladni, težki in gosti. Občasno si lahko privoščite tople mlečne izdelke, kot je na primer pečena mozzarela.

Jejte toplo, kuhano hrano

Pripravljajte si jo z gheejem. Topla in kuhana hrana namreč podari našemu prebavnemu ognju nekaj časa za počitek. Šibek prebavni ogenj težko prebavi surovo hrano, kar telesu prepreči dostop do njenih hranil ter ustvarja toksine. Več surove hrane lahko uživate poleti, ko je naš »agni« na splošno močnejši.

Opravite ajurvedsko čiščenje

Panchakarma/razstrupljanje je idealen način čiščenja toksinov iz telesa in urejanja prebave. Izvajanja panchakarme priporočamo dvakrat letno.

Uporabljajte neti posodico za izpiranje nosu

Ta pomaga očistiti nosne kanale in alergene, ki dražijo nosne prehode ter sinuse. Uporabljajte soljeno vodo in se pozanimajte o pravilni uporabi.

Nasyam

Nasyam je postopek, pri katerem vlažimo nosne prehode z zeliščnimi kapljicami. Izvajamo ga večinoma v sklopu panchakarme in je zelo blagodejen in koristen proti težavam z alergijami.

Rekreirajte se in izvajajte pranajamo

Poskrbite za svoje telo in kardiovaskularni sistem z redno telovadbo. Vsakodnevno izvajajte pranajamo ali druge dihalne tehnike, saj vam bodo pomagale tako na fizični in mentalni kot na spiritualni ravni. Poleg pranajame priporočamo tudi druge tehnike, kot so anuloma-viloma, bhastrika in kapalabhati.

Uživajte zeliščne dodatke in začimbe

Uporabljajte grelne začimbe, ki spodbujajo prebavni ogenj – predvsem ingver, cimet, kurkumo in črni poper. Svoji prehrani lahko dodate tudi ajurvedska zelišča, ki podpirajo in pomlajujejo dihalni sistem: tulsi (sveta bazilika), pippali (dolgi poper) in sladki koren.

Vir: www.ayurveda.si