Plačali, še preden so bila dela opravljena

Že prejšnji teden bi se morala zgodba začeti razčiščevati na sodišču, a je prva obravnava odpadla. Ker na skakalnici ni plačanih luči, je od oktobra za popoldanske treninge neuporabna, zato morajo Peter Prevc, Robert Kranjec in drugi asi SK Triglav skakati drugje.

Smučarska zveza Slovenije je leta 2009 podjetju ETP za ureditev razsvetljave na kranjski skakalnici plačala 200.000 evrov, pri čemer so skoraj 130.000 evrov za projekt dobili od Fundacije za šport. Zgodba pa je doživela klavrn konec, saj so šele pred predvidenim začetkom gradnje odkrili, da za razsvetljavo potrebujejo gradbeno dovoljenje. Projekt se je zavlekel, družba ETP pa je skupaj z denarjem za razsvetljavo končala v stečaju. Ker razsvetljave niso uredili, so morali na Smučarski zvezi vrniti sredstva, ki so jih dobili od Fundacije za šport. Takratni direktor zveze Jaro Kalan je na vprašanje, zakaj so družbi ETP plačali za nekaj, kar še ni bilo narejeno, pojasnil, da so se bali, da bi sicer izgubili sredstva Fundacije za šport. Točno pred letom dni so zaradi domnevne goljufije pri pridobivanju sredstev fundacije Kalana, njegovega takratnega sodelavca na zvezi Tomaža Verdnika in direktorja ETP Zvoneta Štefeta kazensko ovadili.

Nad usodo kranjske skakalnice, ki je bila s tremi milijoni evrov ena najdražjih športnih naložb v zgodovini Kranja in je bila zgrajena večinoma z denarjem davkoplačevalcev, pa se zgrinjajo še drugi temni oblaki. Gre za dolg podjetju SGP Tehnik, ki mu Smučarski klub Triglav še iz časa gradnje skakalnice dolguje najmanj 300.000 evrov. Ker pa je Tehnik pred kratkim končal v stečaju, je logično pričakovati, da bo v tem postopku ta dolg, ki ga priznavajo tudi v klubu, treba vrniti.

Za terjatvijo Drago Isajlović

A se kranjski podžupan in eden vodilnih v Smučarskem klubu Triglav Janez Frelih ne boji nobenih zapletov: »Tehnik je terjatev odstopil podjetju SGP Gorenjc iz Radovljice, zato zadeva s stečajem nima več nobene zveze.« Kot smo zapisali tudi v Dnevniku, je mnoge zdrave dele Tehnika precej pred stečajem kupil znani lobist Drago Isajlović, ki naj bi bil prek žene dejanski lastnik Tehnika. Tako je bilo tudi s koncesijami za tri kranjske telovadnice in z dolgom skakalnega kluba iz Kranja. In če se spomnimo, da je bilo isto podjetje udeleženo tudi v velikem poslu izgradnje centra v Planici, je prav mogoče, da bodo skakalni funkcionarji s SGP Gorenjcem kmalu našli dogovor. Pri gradnji kranjske skakalnice je namreč sodeloval tudi Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, ki zdaj vodi tudi gradnjo planiških skakalnic.