Posebno priljubljeni materiali so les, konoplja, lan, bambus in volna. Les se pojavlja v svoji naravni obliki. Čeprav je obdelan s sredstvi za zaščito in trajnost, je njegova naravna struktura kar najbolj ohranjena, zato v prostoru prevladuje s svojo prvinsko lepoto. Izrazite letnice in sledovi črvov so detajli, ki se ne skrivajo več, ampak so še poudarjeni. Priljubljene so tudi talne obloge iz recikliranega lesa.

Lesene talne obloge kot ladijski ali kmečki pod

Lesene talne obloge so izdelane večinoma kot ladijski ali kmečki pod z dolgimi deskami v umirjenih svetlih ali temnejših tonih, s čimer vnašajo ravnotežje in mir v zasebne in javne prostore. Novi trendi so poskrbeli tudi za tiste, ki ljubijo razkošje in sijaj. Lesene talne obloge namreč vsebujejo intarzije iz češnjevega in orehovega lesa ali pa so na voljo kot mozaični parket. Izdelovalci posebno pozornost posvečajo enostavnosti polaganja in akustičnim lastnostim (nizka raven hrupa).

Preproge so v sezoni 2014/15 prava uspešnica. Etno motivi oživljajo tradicijo in jo združujejo z modernimi zahtevami ureditve interjerja. Preproge in tekače navdihuje moda, zato imajo pletenju podobno strukturo, še posebno priljubljen pa je vzorec krpanke. Tudi obrabljen videz je zahteva najnovejših trendov. Preproge se pravokotne oblike; pogosto jih je v prostoru več, položene pa so tako, da se delno prekrivajo. Ob pravokotnih in kvadratnih oblikah so zaželene tudi ovalne in organske z obrabljenimi robovi.

Preproge so iz vrhunskih materialov

Nove preproge so izdelane iz visoko kakovostnih materialov, kot sta volna in svila. Vzorci so tradicionalni ali sodobni - progasti ali geometrijski s kvadrati, krogi, vejicami ter cvetnimi ali živalskimi motivi, še zlasti priljubljen pa je digitalni tisk. Moderne orientalske preproge izzivajo domišljijo z osnovnim vzorcem, ki ni poudarjen, pač pa do izraza pridejo nežne barvne nianse, ki se prelivajo in stapljajo z njim. Modni so odtenki bež, rjave, olivno zelene, zlatorumene in modre barve ter barve jajčevca, posebej pa izstopa turkizna. Umetniške ročno izdelane preproge pa se odlikujejo s smaragdno zeleno, safirno modro, rubinasto rdečo in zlatorumeno barvo.