Prometnost

Prva stvar, o kateri morate razmisliti ob nakupu preproge, ni njena barva, čeprav je to seveda pomembna odločitev. A stvar, ki jo morate imeti najprej pred očmi, je, koliko ljudi bo hodilo po preprogi. Preproga v vaši spalnici bo namreč doživela veliko manj prometa kot tista v dnevni sobi. Zato je obstojnost in dobra kakovost veliko bolj pomembna pri slednji.

bedroom.jpg

Pralnost in kakovost

Preverite, če se da preprogo oprati v pralnem stroju oziroma kako jo je možno očistiti. To je pomembno pri izboru za vse prostore, še posebno pa za jedilnico ali otroško sobo, kjer boste zagotovo imeli opravka z veliko madeži. Pri odločitvi o izbiri preproge ne glejte izključno na ceno. Pozanimajte se tudi o kakovosti. Manj kakovostna preproga, položena na prometne talne obloge, vam bo namreč služila zelo malo časa.

Materiali

Najkakovostnejše preproge so tiste iz volne ali svile. Oboje so lahko zelo drage, a so po drugi strani tudi veliko boljše od tistih, narejenih iz umetnih materialov. Volnene preproge so zelo obstojne in svoj prvotni videz ob rednem vzdrževanju ohranijo zelo dolgo časa. Če si ne morete privoščiti, da bi z njimi prekrili vse površine v vašem domu, jo položite vsaj na najbolj prometne dele.

modern_luxury_living_room_with_dark_carpet.jpg

Na voljo je tudi veliko preprog iz umetnih materialov. Na bolj prometna območja položite preproge iz najlona, saj gre za zelo obstojen material, ki je tudi odporen proti madežem in plesni.

Barva

Kot že rečeno, je zelo pomembna tudi barva. Svetlejši toni bodo sobo naredili večjo, po drugi strani pa bodo tudi madeži na njej veliko bolj opazni. S preprogo temnejše barve pa bo prostor deloval udobneje.