Odgovori na vprašanja bodo sledili po navedenem vrstnem redu. Če želite odgovor prej, lahko enako, morda tudi katero drugo vprašanje zastavite po e-pošti na svetovanje@alpod.si in odgovore vam pošljemo zasebno, nekatere, ki se bodo ponavljali, pa bomo objavili.

Tipične informacije, po katerih povprašujejo stranke, si sledijo nekako tako:

1. Katere vrste talnih oblog se večinoma polagajo v zasebnih prostorih?
2. Na kakšen način položiti mojo izbrano talno oblogo?
3. Material, potreben za polaganje talne obloge – lepila, podloge, profili …
4. Kaj moram vedeti pred izbiro talne obloge (trdota, namembnost, površinska obdelava …)?
5. Kako pripraviti ustrezno podlago za določen tip talne obloge?
6. Katero talno oblogo lahko položim na toplovodno ogrevan estrih?
7. Ali obstaja talna obloga, ki jo lahko položimo čez že obstoječo staro talno oblogo (npr. star parket, itison, topli pod …)?
8. Katera talna obloga je primerna za vgradnjo v bolj vlažne prostore (kopalnico, garažo, vinsko klet …)?
9. Parket, primeren tudi za poslovne prostore, lokale, hotele …
10. Ko imam izbrano talno oblogo, kakšna naj bo smer polaganja?
11. Kakšno barvo tal izbrati, da bo najustreznejša s kombinacijo barv sten, stropa ali barvo pohištva?
12. Je možno dobiti tudi parket v barvi, ki jo sam izberem?
13. Želim stopnice iz parketa …
14. Kako vzdržujem talno oblogo, da mi dolgo služi?
15. Je možno popravilo površine parketa ali celo zamenjava posamezne deske?
16. Kako zaščititi parket okoli kamina, na hodniku …?
17. Kateri les je ustrezen za zunanje talne obloge – terase?
18. Vzdrževanje in zaščita zunanjih lesenih talnih oblog.
19. …

alpod_272_1.jpg

3. Material, potreben za polaganje talne obloge – lepila, podloge, profili …

Pri polaganju talne obloge ne gre samo za talno oblogo. Zelo veliko vlogo igrajo tudi razni pomožni materiali, kot so npr. lepilo, izolativne plošče – podloge, olja, laki, profili, zaključne letvice itd.

Lepila, olja, sredstva za vzdrževanje

Pri lepljenju gotovih ali surovih parketov na tla (večinoma estrih ali lesene konstrukcijske plošče) uporabljamo izključno kakovostna in za to namenjena lepila. Uporaba lepila, ki ni ustrezno, je lahko vzrok odstopanja parketa od podlage. Oljenje parketov je posebna tehnika zaščite talnih oblog. Priporočamo, da se pred oljenjem talne obloge posvetujete s strokovnjakom. Če želite, da bo vaša talna obloga vrsto let lepa, vam priporočamo uporabo primernih sredstev za vzdrževanje in čiščenje. Na izbiro imate široko paleto sredstev za vzdrževanje vaše vrste talne obloge.

Podloge

Podloge se uporabljajo kot zvočna in toplotna izolacija pri plavajoči montaži talnih oblog – laminatnih podov in troslojnih parketov. Z izbiro prave podloge lahko optimalno ublažite udarni zvok in hkrati izravnate drobne neravnine v podlagi. Obstaja več vrst podlog. Razlikujejo se tudi po debelini.

Profili

Za dovršen videz položene talne obloge je treba uporabiti ustrezne zaključne profile. Uporabljamo jih tako pri parketih in laminatih kot tudi pri keramiki. Profili so iz različnih materialov (PVC, aluminij, medenina, nerjaveče jeklo) in v različnih barvnih izvedbah. Pri profilih v imitaciji lesa je aluminijska osnova prevlečena s folijami v različnih imitacijah lesa ali pa je vrhnja plast pravi leseni furnir.

Zaključne letve

Za vse naše parkete ponujamo tudi zaključne letve. Zaključne letve so iz različnih materialov (MDF, masivne, PVC), montaža poteka z neposrednim vijačenjem v steno ali s pritrdilnimi žebljički. Na voljo so v različnih dimenzijah.

alpod_272.jpg

4. Kaj moram vedeti pred izbiro talne obloge (trdota, namembnost, površinska obdelava …)?

Talne obloge sodijo med najbolj obremenjene gradbene elemente, zato jih je treba premišljeno izbrati. Parket je edina talna obloga, ki jo je mogoče zares kakovostno obnoviti do takšne mere, da je primerljiva z novo talno oblogo. Lastnosti parketov so različne – v veliki meri so odvisne od drevesne vrste, iz katere so izdelani:

• Trdota – za bolj obremenjene dnevne prostore izberimo trše vrste lesa. Višja številčna vrednost pomeni večjo trdoto parketa (proti vtiskom in poškodbam) ter manjšo obrabo površine.
• Barva – Že znotraj iste drevesne vrste je lahko les barvno zelo raznolik. Izbirajte barvo po dovolj velikem vzorcu parketa. Les s časom spreminja barvo, najbolj izrazito v začetnem obdobju, takoj po vgradnji. Ker je les naravni material, vam ne moremo zagotoviti, da bo barvni odtenek dobavljenega parketa popolnoma enak vzorcu. O intenzivnosti in odtenku barvne spremembe izbranega parketa povprašajte strokovnjake.
• Kakovostni razred parketa – Parket ocenjujejo proizvajalci glede na zunanje (estetske) značilnosti, kot so grčavost, tekstura, prisotnost smolnih kanalov, barvne variacije, vrasla skorja ipd., in ga na podlagi internih ali javnih standardov uvrščajo v različne razrede: Ο, Δ, , I, II, III, A, B, C, D, ekstra, standard, rustik, VS, exquist, select, natur, design, struktur …). Te oznake se nanašajo le na videz površine in nimajo nobene zveze s kakovostjo izdelave parketa.
• Dimenzijska stabilnost – Les je higroskopičen material, kar pomeni, da se dimenzijsko prilagaja relativni zračni vlagi in vlagi v gradbeni konstrukciji. Pri spreminjanju vlažnosti se les dimenzijsko spreminja in deformira. Poznamo dimenzijsko bolj in manj stabilne vrste lesa. Najmanj stabilna sta bukev in javor, zato ju odsvetujemo za ekstremne razmere – talno gretje. Dimenzijsko stabilnejši od masivnih so večslojni parketi. Parket priporočamo le za prostore, ki so hidroizolirani in zagotavljajo sorazmerno stabilno klimo.
• Toplotna upornost – Je zelo pomembna lastnost za parkete s talnim gretjem. Čim nižja je vrednost faktorja, tem primernejši je za vgradnjo na estrih s toplovodnim talnim gretjem. Priporočamo čim tanjše (dvoslojne) parkete. Vgradnjo parketov na električno talno gretje odsvetujemo oziroma se o tem posvetujte s strokovnjakom.
• Površinska zaščita – Parket je lahko lakiran ali oljen. Oljen parket ima bolj naravni videz kot lakiran, ki je lahko sijajen ali matiran. Barvne razlike med lakirano in oljeno površino si oglejte na vzorcih v razstavnem salonu. Lakirana površina je manj zahtevna za tekoče vzdrževanje, ko se obrabi, zahteva brušenje in lakiranje. Oljena površina zahteva tekoče vzdrževanje, popolna obnova primerno vzdrževanega oljenega parketa večinoma ni potrebna.

Jani Curl, Alpod