Žalostno dejstvo je, da 2,6 milijarde Zemljanov ne more uporabljati varnih, zasebnih in higienskih stranišč. Prav zato je svetovni dan stranišč namenjen osveščanju o svetovni sanitarni krizi. Zaradi diareje, ki jo povzročajo umazana voda in slabe sanitarne razmere, vsak dan umre 4000 otrok. Vsak gram fekalij lahko vsebuje 10 milijonov virusov, milijon bakterij (skupaj s kolero) in številne parazite.

Ob svetovnem prazniku smo zbrali nekaj čudnih, zanimivih, vznemirjujočih in žalostnih dejstev o straniščih.

1. Mnogi mislijo, da je stranišče na izplakovanje izumil Thomas Crapper. Crapper je bil vodovodar, ki je izboljšal sistem splakovanja, prava zahvala za to, da nam danes stranišče izpira voda, pa gre siru Johnu Harringtonu, ki je stranišče z izplakovanjem izdelal za kraljico Elizabeto I. že daljnega leta 1596.
2. Po podatkih organizacije Svetovno stranišče preživi povprečna oseba na stranišču tri leta svojega življenja.
3. Povprečni človek obišče stranišče okoli 2500-krat na leto, to je od šestkrat do osemkrat na dan.
4. V javnem stranišču je proti pričakovanjem najmanj uporabljen prvi predelek, tisti, ki je najbližji vhodu, zato je tudi najčistejši. Dobro je vedeti!
5. Svetovni dan stranišč je razmeroma nov praznik. Prvič ga je leta 2001 praznovalo sedem organizacij za stranišča, ki so hotela dvigniti zavest o sanitarnih razmerah.
6. Pomanjkanje stranišč vsako leto ubije skoraj 2 milijona ljudi.
7. Med polčasom finala ameriškega prvenstva Superbowl Američani večkrat uporabijo stranišče kot v katerem koli drugem času v letu.
8. Toaletni papir v zvitkih poznamo od leta 1890. Prva ga je izdelala družba Scott Paper.
9. Skozi zgodovino se je stranišča oprijelo ogromno vzdevkov, recimo prostor, kamor gre še cesar peš, soba za napudrati nos ali čisto po domače sekret – pa še in še…
10. In za konec še nekaj najbolj posrečenih, smešnih in nenavadnih javnih stranišč.

toilet4.jpg

Pisoarji s precejšnjo dozo humorja vabijo moške.

 

toilet2.jpg

Bi opravili potrebno v javnem stranišču, v katerega mimoidoči zaradi zrcalnega stekla sicer ne vidijo, vi pa lahko vidite ven?

toilet6.jpg

Katerega pa bi izbrali vi?

toilet1.jpg

Brez komentarja

toilet5.jpg

Znak z enega javnih stranišč, kaj vse je prepovedano