Večina zastrupitev s hrano je pravzaprav rezultat nepazljivosti, največkrat pa se jim lahko izognemo z nekaj previdnostnimi ukrepi. Predstavljamo vam pet zelo preprostih pravil, ki jim sledite, ko pripravljate jedi za družino.

Pravilna temperatura v hladilniku in zamrzovalniku

Hladilnik naj bo nastavljen na temperaturo med 5 in 7 stopinj Celzija. Pri višji temperaturi se lahko zgodi, da hrana ne bo zdržala tako dolgo, kot je navedeno na embalaži, ali pa se bo celo pokvarila. Če imate starejši hladilnik, ki ne kaže temperature, kupite termometer in ustrezno nastavite hlajenje.

Ločeno pripravljanje surovega mesa in zelenjave

Dolga razprava o tem, ali lesene deske za rezanje hranijo več bakterij kot plastične, še ni končana. Ne glede na to pa obvezno poskrbite, da surovo meso režete na drugi deski kot zelenjavo, poleg tega pa uporabite tudi drug nož. Če imate slučajno le eno rezalno desko, jo med delom temeljito pomijte – najbolje je, da uporabite antibakterijsko pršilo.

Umivanje rok za preprečitev širjenja bakterij

Ko pripravljate hrano, poskrbite, da si med tem redno umivate roke. Če na primer najprej pripravljate piščanca, potem pa se lotite solate, si vmes temeljito umijte roke, sicer lahko z ene na drugo jed prenesete bakterije.

Lupljenje surovih zelenjavnih pridelkov

Surova zelenjava, še posebno gomoljna in korenasta, kot so korenje, krompir in zelena oziroma vsa, ki raste v zemlji, predstavlja nevarnost zastrupitve z bakterijo e.coli. Bakterija se lahko prilepi na lupino zelenjave, zato jo moramo pred pripravo olupiti. Poleg tega pazite, da jo pripravljate na drugi deski za rezanje kot denimo solato, saj lahko to nevarno bakterijo nevede prenesete.

Hlajenje kuhanega riža pred shranjevanjem

Obstaja nekaj bakterij, ki lahko oblikujejo na vročino odporne spore. Ena takih je bacillus cereus, ki jo najdemo v rižu. Čas, ki je potreben, da se riž skuha, ni zadosten, da bi bakterijo uničili. Ko se riž hladi, je nekaj spor še vedno v njem. Če ga na hitro ohladimo in ga spravimo v hladilnik, ga je varno pojesti, če pa ga pustimo na kuhinjski temperaturi deset ali dvanajst ur, se spore oblikujejo v bakterije in se začnejo razmnoževati. Omenjena bakterija obenem oddaja kemikalijo, ki je odporna na vročino – če se torej med pripravo riža ne držite pravil varne priprave hrane in je bakterija preživela, jo s pogrevanjem riža ne boste uničili.