Če želite pripraviti odlične obroke in obenem imeti dovolj časa, da uživate v prekrasnih poletnih dnevih, vam bodo naslednji preprosti nasveti zagotovo prišli zelo prav.

Pametno načrtujte svoje nakupe

Ko v trgovini nakupujete živila, jih skušajte v vrečke zložiti v takšnem vrstnem redu, v kakršnem jih boste potem zlagali na police kuhinje ali shrambe. Vsa živila, ki se bodo znašla na isti polici, zložite v isto vrečko, in si tako skrajšajte čas pospravljanja, ko živila prinesete domov. Morda zveni kot nepomemben ukrep, vendar pa boste tako prihranili kar nekaj časa.

Z urejanjem začnite že v trgovini: živila zložite na blagajniški trak v takšnem vrstnem redu, kot jih boste potem zlagali v vrečke. V vsakem primeru si boste morali vzeti dovolj časa, da vse nakupljeno lepo zložite – zakaj ne bi pri tem uporabili pametne taktike in tako prihranili nekaj časa?

Meso in ribe pripravite vnaprej

Marinirano meso in ribe niso le hitreje pripravljeni, pač pa so tudi precej bolj okusni. Večina vrst mesa lahko v marinadi na osnovi olja zdrži približno 24 ur, pri ribah, ki so malce bolj občutljive, pa je ta čas precej krajši; v marinadi jih lahko pustite približno štiri do šest ur.

To seveda pomeni, da lahko ribe ali meso pripravite že vnaprej; morda med tem, ko čakate, da zavre voda za čaj, ali pa medtem, ko pripravljate kak drug obrok – zagotovo si lahko vedno vzamete pet minut in marinirate meso. In ko je to opravljeno, morate meso ali ribe pred obrokom le še potegniti iz hladilnika, vreči na ponev ali žar – in kosilo je pripravljeno!

Jedi pripravljajte v večjih količinah

Obstajajo številne jedi, ki jih lahko pripravite vnaprej in nato uporabljate še nekaj mesecev. Izberite svoje najljubše, vzemite si nekaj časa za pripravo (ta ne bo trajala prav nič dlje kot če bi pripravljali le eno porcijo), nato pa obroke shranite v hladilniku, zamrzovalniku, temni shrambi ali kar na kuhinjskem pultu.

In kaj vse lahko pripravite vnaprej? Solatni prelivi, domače omake in mešanice začimb bodo brez težav zdržali nekaj mesecev, še dodatna prednost pa je, da pri shranjevanju nimajo posebnih zahtev; poskrbite le, da ne bodo izpostavljeni vročini in svetlobi, pa bo vse v redu. Seveda lahko pripravite tudi celotne obroke, ki jih potem zamrznete – ko jih potrebujete, jih preprosto vzamete iz zamrzovalnika, jih odtajate in svoj čas namesto za kuho porabite za kaj bolj zabavnega.

Uporabite pečico

Kako pogosto uporabljate pečico? Ali ste morda že pozabili, da jo sploh imate? Priprava obrokov v pečici ima številne prednosti, a ena od njih je preprosto fantastična: prihranili boste ogromno časa. Preprosto pripravite hrano, jo potisnite v pečico in počnite kaj drugega – vse, kar morate storiti, je, da na vsakih 10 ali celo 20 minut preverite, kako napreduje vaša jed. Precej bolje kot enourno stanje ob štedilniku, kajne?

Edina pomanjkljivost pečice je, da ogreje prostor; v zimskih mesecih je to seveda prednost, v vročih poletnih mesecih pa malce manj. A po drugi strani se moramo zavedati, da tudi uporaba štedilnika odda kar nekaj toplote, pečica pa vam vseeno prihrani kar nekaj časa, zato je vsekakor boljša izbira.

Razdelite kuhinjska opravila

Če želite preživeti več časa s svojo družino, obenem pa se ne želite odpovedati zdravim, doma pripravljenim obrokom, obstaja zelo preprosta rešitev: v kuhinjo povabite vso družino. Tako lahko vsak poskrbi za del opravil pri pripravi zdravih družinskih obrokov, obenem pa boste skupaj preživeli več časa.

Tudi zelo majhni otroci lahko pomagajo pri določenih opravilih, kot so denimo umivanje zelenjave in mešanje testa. Gre tudi za odlično lekcijo o sprejemanju odgovornosti in delitvi dela, zato vam bo ta ukrep prinesel same pozitivne rezultate.

Vir: www.delimano.si