V stanovanju lahko sicer mešate različne vrste razsvetljave, vendar pa zdravniki odsvetujejo, da to počnete v istem prostoru, saj takšna ureditev lahko zmede živčni sistem ter utrudi oko. Že nekaj časa potekajo razprave, katere sijalke so najbolj zdrave in primerne. V ZDA so celo pričeli razmišljati, ali so varčne sijalke res varčne. Res je, da zmanjšajo potrošnjo električne energije, toda strokovnjaki hkrati trdijo, da se zaradi posebnih postopkov recikliranja državam vseeno sploh ne izplačajo. Ker vsebujejo živo srebro in so izjemno strupene, je treba namreč veliko pozornosti posvetiti njihovemu ekološkemu uničenju.

Varčne sijalke

Zadnje čase so varčne žarnice sicer izredno priljubljene: pri nas je njihovo uporabo spodbujala tudi država. Njihova moč je približno enaka običajnim žarnicam, vendar pa obenem potrošijo znatno manj energije. Poleg tega ne sproščajo toliko toplote in tako ne segrevajo dodatno prostora. Njihova življenjska doba je kar osemkrat daljša od klasičnih sijalk, njihov tok svetlobe pa petkrat večji. Svetloba je bolj enakomerno porazdeljena in bolj jasna, brez karkšnega koli utripanja. Posebno je priporočljiva v bolj mračnih prostorih, kjer so svetilke po navadi prižgane dlje.

1276eco_light_bulb.jpg

Halogenske žarnice

Izdelane so iz kvarčnega stekla majhnih dimenzij. Njihova svetloba je močnejša od tiste, ki jo omogočajo običajne žarnice, poleg tega pa tudi trajajo precej dlje. Po navadi jih uporabljajo za osvetlitev zelo velikih prostorov.

pt2050_halogen_glow_light_1.jpg

Fluorescentne žarnice

Takšna razsvetljava je zelo ekonomična, toda ni zelo prijetna za oči, zato jo odsvetujejo v dnevnih sobah, otroških sobah in spalnicah. Ne oddaja veliko toplote in torej prostora dodatno ne ogreva, posebno pa jo priporočajo v hodnikih (posebno, če so dolgi in mračni) ter kleteh.

fluorescent.jpg

LED-sijalke

LED-sijalke so izjemno varčne in učinkovite, poleg tega pa še zelo dolgo trajajo. Ne oddajajo toplotne energije, temveč električno pretvarjajo v svetlobni zrak. Življenjska doba ene LED-sijalke je kar tridesetkrat daljša od običajne. Moč svetlobe se lahko uravnava, kar je uporabno za spreminjanje atmosfere. Je zelo ekološka, saj ne vsebuje živega srebra in ne oddaja škodljivih žarkov. 

led_lamp_globe_shape.jpg