Če želite, da ostane vaša trata lepa, morate zanjo pravilno poskrbeti tudi jeseni. S pravilnim zalivanjem, sajenjem, gnojenjem in košenjem bo ostala čudovita skozi vse leto.

Kako visoko naj kosimo jeseni?

Poleti trato kosite redkeje, tako da lahko trava dlje raste in je daljša. Ko pa nastopi hladnejše vreme, lahko dolžino znova zmanjšate na približno 5 do 6,5 centimetra. A bodite previdni - če jo kosite na še krajšo dolžino, lahko namreč propade.

lawnmower.jpg

Jesensko zalivanje

Jeseni običajno pade precej dežja, kar seveda pomeni, da vam trate ni treba zalivati toliko kot običajno. V jesenskih mesecih preverjajte količino padlega dežja in pazite, da vaša zelenica dobi vsaj za 2,5 centimetra vode na teden. Če ne pade dovolj dežja, morate trato sami zaliti.

Gnojenje

Jeseni je trato priporočljivo gnojiti približno od septembra do sredine oktobra. Pozneje trava ne črpa več hranilnih snovi iz zemlje, saj se pripravlja na zimo. Zaželeno je, da uporabite gnojila z visoko vsebnostjo dušika. Z jesenskim gnojenjem boste poskrbeli, da bo vaša trata lažje preživela zimo in bo spomladi hitreje ozelenela.

 

Jesenska setev trave

Sajenje trave v jesenskih mesecih je odličen način, kako zapolniti prazna mesta na trati. V tem letnem času sta namreč temperatura in količina dežja idealni za kalitev. Na voljo imate dve možnosti – če ste semena posejali septembra, bodo semena vzklila že letos, če pa jih posejete kasneje, bodo čez zimo počivala in vzkalila zgodaj spomladi, ko so pogoji prav tako primerni.

Prednost poznojesenske setve je tudi v tem, da so semena varnejša pred pticami selivkami, ki zapustijo naše kraje. Pa še zimski sneg jih bo kmalu zakril in varoval do pomladi.