Ni potrebno veliko, le dobra ideja in veselje do preurejanja. V nadaljevanju podajamo le nekaj praktičnih in koristnih nasvetov.

zakelj_275_1.jpg

Z majhnimi triki prostoru vdihnemo novo svežino

Blazine lahko zamenjamo z novimi, drugačnih oblik in odtenkov. Dobra rešitev je tudi izdelava dodatnih prevlek, ki jih z že obstoječimi menjamo glede na letni čas. V kolikor so oblazinjeni deli naših kuhinjskih stolov umazani in poškodovani ali pa smo se jih naveličali, je preprosta rešitev njihova ponovna preobleka. Stroški preoblačenja so znatno nižji od nakupa novih stolov, končni rezultat pa skoraj enak. Ob nakupu oblazinjenega pohištva je dobrodošlo, če vzamete še košček blaga, s pomočjo katerega boste lažje iskali primerne barvne kombinacije.

Preprosta barvna uskladitev oblazinjenega pohištva v povezanih prostorih

Če sta dnevni prostor in kuhinja prostorsko povezana, barvni odtenki oblazinjenega pohištva pa so neusklajeni, lahko problem preprosto rešimo z novo prevleko. Kuhinjske stole ali klopi z minimalnimi stroški preoblečemo v material, ki se ujema s prevlekami naše sedežne garniture, v zavese pa dodamo vzorce, ki se pojavljajo v okrasnih blazinah.

zakelj_275_2.jpg

Tabure mizica da bivalnemu prostoru novo širino udobja in funkcionalnosti

Če si želimo noge spočiti, je prava rešitev tabure, ki ga lahko nadgradimo z notranjo odlagalno polico. Izdelamo pa lahko tudi odlagalno ploščo, ki tabure s preprosto namestitvijo hitro spremeni v priročno tabure mizico.

Vzdrževanje oblazinjenega pohištva ohranja svežino

Sedežno garnituro, oblečeno v usnje, je treba vsaj enkrat na leto premazati z zaščito. Usnju s tem ohranimo voljnost in mehkobo, sedežni garnituri pa zagotovimo dolgotrajno svežino. Posebne nege mora biti deležna tudi sedežna garnitura, oblečena v tkanino in mikrotkanino. Obstajajo posebna čistila, ki odstranijo skoraj vse madeže, tudi kavo, kri in sledove kemičnega svinčnika.

zakelj_275_3.jpg

Ustvarjalnost nima meja

Če ste med bolj ustvarjalnimi, se lotite izdelave uporabnih predmetov iz materialov, ki jih uporabljajo pri izdelavi oblazinjenega pohištva. Iz ostankov usnja lahko sešijete trpežno torbico. Če imate otroke, lahko iz ostankov blaga, usnja ali mikrotkanine sešijete oblačila za njihove punčke ali pa si s pomočjo puhastega polnila izdelate kar svojo.

Irena Žakelj
www.zakelj.si