Če se odločite keramične ploščice polagati sami, imejte v mislih, da je dobra priprava ključ do uspeha. V tem primeru gre za pripravo podlage oziroma tal. Vrsta podlage je odvisna od polaganja ploščic, v vsakem primeru pa mora biti čista, suha in seveda ravna.

Če niste prepričani, povprašajte strokovnjaka

Glazirane keramične ploščice morate položiti neposredno na armirana betonska tla, če so ta suha in dobro izolirana. Lahko jih položite na les, če je dovolj trden in lahko prenese težo ploščic. Velika količina ploščic je lahko precej težka, zato je bolje, če za nasvet glede vaše posebne situacije povprašate strokovnjaka.

plos2.jpg

Ko ste poskrbeli, da so tla izravnana, lahko začnete polagati in lepiti ploščice. Začetna točka dela naj bo sredina tal. Od sredine polagajte ploščice po izbranem vzorcu. Ko so vse ploščice nameščene, uporabite lepilo. Vedeti morate, da se lepilo za ploščice zelo hitro suši, tako da boste tudi vi morali pohiteti. Naslednji korak je fugiranje. Ko so ploščice na svojem mestu, naj nekoliko postanejo, potem pa se boste lahko lotili zaključnih del.

Ne obupajte prehitro

Če vam kaj od naštetega ne bo šlo od rok, ne obupujte. Pri nakupu ploščic razmislite o velikosti prostora, ki ga želite obložiti, ni pa slaba zamisel kupiti nekaj več kosov, kot jih dejansko potrebujete, saj se ploščice med polaganjem neredko poškodujejo. Poceni ploščicebodo  hitro izkazale svojo (ne)kakovost, zato se dolgoročno bolj splača kupiti nekoliko dražje, vendar kvalitetnejše.

laying_tiles.jpg

Izbor barv in oblik ploščic je zelo velik. Keramične ploščice večjih dimenzij bodo bolj učinkovite v večjih prostorih, medtem ko bodo majhne vizualno zmanjšale prostor. Tudi z barvo lahko prostor navidezno povečate ali zmanjšate – s temno barvo boste prostor znižali ali skrajšali, s svetlo pa povečali ali povišali. Ploščice pod pravim kotom bodo prostoru dale vtis statičnosti, če pa bodo postavljene pod kotom 45 stopinj, bo videti bolj dinamičen.