Če imamo v izbrani vtičnici priključene električne naprave na kabelskem podaljšku, ki ne prenese tolikšne električne napetosti, kot jo porablja za delovanje večih aparatov, se lahko podaljšek oziroma tiste naprave, ki so na njem priključene, pregrevajo. Posledica je lahko požar, zato morate pred uporabo najprej preveriti vatno oznako kablov ali dovoljeno število vatov, ki jih kabli še prenesejo.

Natančno preberite navodila

Najprej si preberite navodila za uporabo kablov in vseh kabelskih podaljškov ter jih dosledno upoštevajte. Nato preverite tudi informacije, zapisane na kablu, da boste resnično obveščeni o vsem. Če nameravate kabel uporabljati zunaj, morate izbrati takšen kabelski podaljšek, ki v navodilih izrecno dovoljuje, da je primeren tudi za uporabo na prostem. Zunaj nikoli ne uporabljate kabla, predvidenega za zaprte prostore, saj s tem tvegate možnost požara ali električnega udara.

outlet_overload_2.jpg

Izmerite, kolikšen kabelski podaljšek dejansko potrebujete: daljši, kot je kabel, manjše število vatov prenese. Če boste na podaljšek priključili dve napravi ali celo več, morate sešteti posamezno število vatov skupaj za vse naprave ter glede na to vsoto izbrati primeren kabel, ki prenese tolikšno napetost.

Pravilna namestitev kablov

Kable postavite na svoje mesto pravilno. Kabelskih podaljškov ne smete spravljati pod preprogo ali pod težko pohištvo; prav tako jih ne pritrjujte na stene, s katerih naj tudi ne visijo. Podaljškov ne smete uporabljati, ko so zviti ali upognjeni, zato poskrbite, da izberete ravno pravo dolžino in ne predolgih.

extensioncord_1.jpg

Ustrezno ravnanje s kabli

Kablov nikoli ne shranjujte zunaj na prostem, temveč jih pospravite v notranjost na suho mesto. Po vsaki uporabi jih izključite iz vtičnice, saj bodo drugače še vedno porabljali dragoceno elektriko. Nikoli tudi ne uporabljajte kablov, ki so denimo rahlo prerezani ali kakor koli drugače poškodovani.