Strokovnjaki so ugotovili, da star električni sistem sam po sebi ni nujno vzrok za nevarnost. Večjo nevarnost za požar predstavljajo preobremenjena električna napeljava, neprevidno opravljena domača dela neukih samooklicanih mojstrov in vgradnja modernih sprememb, ki ogrožajo varnost celega električnega sistema starejšega datuma.

Prešibka napeljava

Ne pozabite, da so hiše, zgrajene pred letom 1950, zasnovane tako, da električna napeljava podpira le nekaj svetilk, kuhinjskih aparatov, morda pralni stroj, ne pa tudi velikega televizorja z ravnim zaslonom, ki se bohoti v vaši sodobni dnevni sobi, in drugih kompleksnejših naprav, ki potrošijo veliko energije.

Ne uporabljajte preveč podaljškov

Če vam pogosto utripajo luči v stanovanju ali pregorijo varovalke, je vaš sistem preobremenjen. Če uporabljate preveč podaljškov, to pomeni, da potrebujete več vtičnic – kadar se le-te redno pregrevajo in so vroče na dotik ali oddajajo vonj po osmojenem, pa je to znak, da žice v okolico stene prenašajo iskre. V tem primeru takoj pokličite profesionalnega električarja.

V eno vtičnico le eno napravo

Nehajte torej preobremenjevati posamezne vtičnice: tokokrog boste preobremenili, če v isto vtičnico priključite dve ali več naprav, ki proizvajajo toploto, na primer opekač za kruhke in mikrovalovno pečico. Prav tako nikoli ne bi smeli namestiti premočne sijalke v prešibko vtičnico.

Previdno pri domačih popravilih

Biti sam svoj mojster je uporabna izkušnja, vendar se popravila električnih komponent raje ne lotite sami. Zlahka namreč poškodujete žice ali jih zvežete napačno, zato za delo najemite električarja z izkušnjami. Poleg očitnih težav naj popravi ali zamenja tudi obrabljene žice na napravah. Zapomnite si, da vidnih kablov nikoli ne skrivate pod hitro vnetljivo preprogo.