Včasih je težko predvideti vse možne nesreče in preprečiti, preden se zgodijo. Ob upoštevanju varnostnih ukrepov pa lahko bistveno pripomorete k povečanju varnosti in udobja doma.

Prekrijte električne vtičnice

Pokrijte vse neuporabljene oziroma manj pogosto rabljene vtičnice. To je verjetno najpreprostejši in najcenejši način za ohranjanje otrokove varnosti in za zaščito radovednih domačih živali. Najučinkovitejše vrste prekrival za vtičnice zajemajo zamenjavo obstoječih vtičnic z novo ploščico, ki ima plastični pokrov. Ta se zaskoči, ko priklopite ali odklopite napravo.

Zaklenite sobe z električno opremo

Vrata prostorov z veliko električnimi napravami redno zaklepajte in zapirajte. V domači pisarni, kinu, prostoru za šivanje ali drugih prostorih je veliko električnih pripomočkov z napajalnimi kabli, ki se jih neuki ne smejo dotikati. Preprosto zapiranje vrat v prostor pa preprečuje malčkom in štirinožnim družinskim članom, da raziskujejo nevarna mesta.

Naj bodo kabli zavarovani

Zavarujte vse kable in razdelilnike z zaščito. Uporabite plastične vrste prekrival za kable, ki jih pritrdite z vijaki ali lepilom na steno, strop ali ob robove, ter vanje zataknite vse ohlapne kable. V prostorih z več debelimi kabli lahko zaščito napeljete pod kavčem ali za mizo ob steni. Lahko jih celo pobarvate v barvo preproge ali sten. Skriti kabli bodo preprečili spotikanje in nevarnost, da bi najmlajši priključeni predmet s kablom zvlekli na tla.

Odstranite naprave iz dosega

Odstranite vse električne in elektronske naprave iz otroške sobe in območij, kjer se gibjejo hišne živali. Ko je otrok dovolj star, da postane mobilen, pospravite vse nevarnosti iz sobe ali pa, na primer, nočno lučko postavite na vrh visoke omare izven dosega otroških rok.

Otroke poučite o varnosti

Otroke naučite, da kabli in vtičnice niso igrače in jih je treba obravnavati z veliko mero previdnosti in distance. Starejšim otrokom lahko prikažete, kako pravilno in varno priključijo aparat, vendar naj to še vedno počnejo pod nadzorom odrasle osebe.

Vir: www.suite101.com