Kje pušča?

Pri iskanju poškodovanega dela strehe se ne omejujte le na območje tik nad opaženim puščanjem, temveč preverite tudi kotičke ob straneh, v kotih in ob drenažnih ceveh. Včasih uhajanje vode na sami strehi ne bo dobro vidno, zato morate oditi na podstrešje in pregledati površino pod strešniki. Ko enkrat določite kraj puščanja, pa vseeno preglejte še preostali del strehe pa tudi žlebove.

brokentile.jpg

Poškodovane skodle zatesnite s katranom

Popravilo strehe je pravzaprav dokaj preprosto opravilo. Ob predpostavki, da ni prišlo do poškodb na sami konstrukciji in da strešnih kritin ni potrebno množično zamenjati, jo lahko zakrpate le z malo katrana, tankim, neprekinjenim kosom pločevine ali drugega neprepustnega materiala, in nekaj žeblji. 

Pogosto voda uhaja skozi ravno površino strehe, kjer je zaradi vetra ali neposrednega udarca (denimo večje veje) prišlo do manjših poškodb strešnikov in skodel, to je lesenih desk, uporabljenih za strešno kritino. Če imate shranjene dodatne strešnike ali lesene deske, je najlažje, da poškodovane enostavno zamenjate z novimi.

roof_repair_common.jpg

Strešnike oziroma lesene deske morate s strehe najprej odstraniti (običajno je za to potrebno le odviti tri žeblje), neposredno pod poškodovani del strehe nanesti debel sloj katrana in z žeblji pribite skodle nazaj na streho.

Namestite tanek kos pločevine

Kadar je streha bolj močno poškodovana, pa kupite rolice tanko narezanega aluminija in z njim zakrpajte poškodovano luknjo. Rolico aluminija z lahkoto razrežete, skozenj brez težav zapičite žebelj, hkrati pa se material po želji upogiba in oblikuje. Na koncu nanesite še debelo plast katrana - še posebej okoli žebljev, da dobro zatesnite in preprečite vdor vode.