Okras balkonov, teras in vrta

Ko pospravimo bujno cvetje z balkonskih in okenskih polic, te nenadoma postanejo puste. Vendar ni treba, da takšne ostanejo vse do pomladi. V zaboje in okrasne posode posadimo jesensko vresje, ki ga kombiniramo z nizkim borom, mačehami, ki bodo cvetele še dolgo v jesen, in bršljanom. Lepe kombinacije ustvarimo tudi s krizantemami, ki že vrsto let niso le cvetlice za grob.

Zdaj je pravi čas za sajenje vrtnic, okrasnega grmičevja in žive meje. Slednjo sadimo v eno ali dve vrsti, v vsakem primeru pa je bolje posaditi več rastlin kot premalo. Grme po sajenju obrežemo za tretjino do polovico, vrtnice pa za četrtino in pod njimi prekrijemo tla, na primer s šoto, da mlade korenine zaščitimo pred mrazom.

Vrtna trata

Da bo trata pričakala pomlad lepa in zdrava, jo v oktobru prezračimo. Zadnjič jo pokosimo čim kasneje, da ne bo zime pričakala preveč bujna. S trate odstranimo tudi vse z dreves odpadlo listje ter gnile in črvive odpadle plodove.

Sadni vrt

Drevje zaščitimo pred škodljivci, ki se vzpenjajo po deblu in iščejo zavetje pred zimo v krošnji dreves. Pot jim bomo preprečili z ovijanjem debel z lepljivimi trakovi. Hrano si pozimi v našem sadovnjaku išče tudi divjad, posebno če je vrt v bližini gozda. Zato debla dreves ovijemo s koruznico, slamo ali valovito lepenko, lahko pa uporabimo tudi odvračalna sredstva, ki imajo divjadi neprijeten vonj. Dobimo jih v kmetijski apoteki.

Zelenjavni vrt

Cel oktober je še čas za sajenje čebulčka majski srebrnjak in holandska rumena ter jesenskega česna. Prav tako lahko sadimo tudi rabarbaro. Zelenjavo, ki bo prezimila zunaj, moramo zaščititi pred mrazom, za kar uporabimo smrekove veje, še boljša pa je zimska agrokoprena, ki posevku daje tudi dovolj svetlobe. Blitvo osipamo, da bomo imeli spomladi zgodnejši pridelek, med por natrosimo šoto, ohrovt pa pustimo zmrzniti, saj bo tako imel boljši okus.

Dokler zemlja ne zmrzne je tudi še čas za prekopavanje. Gredice, ki jih bomo prekopali ali zemljo na njih le obrnili z vilami, moramo tudi založno pognojiti. Uporabimo kompost ali hlevski gnoj, vendar slednjega ne na gredicah, kjer bomo naslednje leto gojili korenovke. Primerna so tudi kupljena organska gnojila ali NPK mineralna gnojila z malo dušika.

V kleti

V klet v vlažen pesek presadimo cvetačo, endivijo in belušno zeleno, shranimo pa tudi korenine peteršilja, hrena in pastinaka, gomolje zelene ter kolerabico. Pri vlaganju rastlin v zabojčke pazimo na zadosten razmik med rastlinami, sicer lahko začnejo gniti.

Vir: www.kalia.si