Hiša stoji v regiji Pardubice in je namenjena bivanju štiričlanske družine z dvema majhnima otrokoma. Navdihnila jo je oblika stare kmečke hiše, ki ima sedlasto streho. Enostavna oblika in materiali, med katerimi prevladuje les, so elegantno povezali zgradbo z okoliško naravo in bližnjim ribnikom.

Odprta proti jugu

Stavba je na videz nevsiljiva, vendar še vedno ekspresivna. Postavljena je tako, da gleda proti jugu, vzhodu in zahodu; na severni strani pa je zgrajen pokrit vhod z dvoriščem in parkiriščem za avtomobile. Prostori za dnevno preživljanje časa so na jugu, spalnice, kuhinja in kopalnice pa na severni strani.

bohumilec_house_3.jpg

Praktično razporejeni prostori

Pritličje obsega skupen prostor med seboj povezane dnevne sobe in jedilnice, kuhinja in delovni prostori pa mejijo na severno stran objekta. V prvem nadstropju so sobe in kopalnice s stopniščem; iz prostorov pa se odpre občudovanja vreden razgled na češko podeželje.

bohumilec_house_notri.jpg

Zemljišče obdajajo predvsem odrasla drevesa – breze in vrbe, ki pričarajo pravljično vzdušje. Na videz popolnoma lesena hiša je v notranjosti predvsem bele barve. Nevtralno opremljena notranjost namreč postavi v ospredje zeleno okolico in umetno ustvarjen ribnik zraven terase.

Več fotografij te preproste, a elegantne češke hiše pa najdete v naši fotogaleriji.