Otroci naj pomagajo pri pripravi obrokov

Otroke vključite v proces nakupovanja in priprave hrane. Po navadi namreč brez težav zaužijejo obroke, če imajo občutek, da so za njihovo pripravo nekako zaslužni tudi sami. Skupaj lahko denimo tudi poiščete nove recepte ali načrtujete kosila. Lahko pa jim "podtaknete" tudi kakšen recept iz ene izmed številnih kuharskih knjig za otroke.

Skupaj lahko vrtnarite

Če imate vrt, otroke naučite vrtnarjenja. Skupaj skrbite za nekaj rastlin graha, paradižnika, jagod ali koruze. Ko boste pobrali pridelek, ga bodo zagotovo z veseljem pojedli. Če nimate vrta, pa lahko na okenski polici in balkonu gojite zelišča, solato ali paprike.


Navadite jih na različno hrano

Sadje in zelenjavo seveda lahko skrijete v obroke, ki jih preizkušeno pojedo; vendar pa je pametneje otroke postopno navaditi na bolj svežo in zdravo hrano. Predstavite jim različne okuse in jih počasi navadite nanje. Eden izmed razlogov, zakaj toliko jedi ne marajo, je namreč tudi ta, da so njihove brbončice veliko bolj občutljive, zato so zanje špinača, brstični ohrovt ali beluši precej močnega okusa.

Vztrajajte pri majhnih prilogah zdravih živil

Strokovnjaki pravijo, da morajo otroci določen obrok videti kar štirikrat ali petkrat, preden se ga tako navadijo, da ga lahko poskusijo. Ravno zato ne obupajte in jim ves čas kuhajte tudi zelenjavo in ponujajte sadje. Špinačo skuhajte v majhnih količinah in jo priložite na njihov krožnik, pa čeprav jo boste  morali na koncu verjetno pojesti sami.


Za začetek jim ponudite okusnejšo zdravo hrano

Za začetek jim ponudite bolj sladke vrste sadja in zelenjave, ki nimajo zelo močnega okusa: jagode, lubenico in mandarine ter paradižnik, koruzo in grah. Zelenjavo drobno nasekljano vključite v omake, sadje pa v sladice. Pripravljajte tudi juhe in enolončnice, v katere lahko "uspešno" skrijete zelenjavo, ki je otrok sicer sploh ne bi pojedel.

Pomagate si lahko s kuharsko knjigo Varljivo okusno: preproste skrivnosti, kako pripraviti otroke, da bodo jedli zdravo, ki jo je na osnovi izkušenj s svojimi tremi otroki izdala Jessica Seinfeld, soproga slavnega ameriškega komika Jerryja Seinfelda.