Milo

Kupljena mila lahko vsebujejo škodljive snovi in dišave, ki škodujejo našemu zdravju. Z nekaj sestavinami in prostega časa pa lahko izdelate domače ročno milo. Bodite izvirni in med sestavine vključite ovseno kašo, cimet, doma pridelana zelišča in eterična olja, ki bodo milu dodala svež in topel vonj.

Detergent za pranje perila

Izdelajte še detergent za pranje perila: potrebovali boste veliko vedro, vodo, ročno milo in boraks. Z izdelavo lastnega detergenta boste prihranili nekaj evrov in še prepričani boste, da ne vsebuje škodljivih sestavin.

detergent_doma.jpg

Sir ali maslo?

Sami lahko razmeroma enostavno naredite sir, če imate pri roki kakovostno mleko. Denar pa prihranite tudi, če po receptih naših babic pripravite maslo. Tako v sir kot v maslo lahko vključite sveža zelišča, da pričarate povsem unikatna živila, ki bodo odlično dopolnila vaš dnevni jedilnik.

Kruh

Vonj sveže pečenega kruha napolni celo stanovanje, zato se peke kruha lotite doma. Ne le, da boste s tem prihranili denar, imeli boste tudi popoln nadzor nad vsemi sestavinami. To pomeni, da lahko uporabite organsko moko in po želji dodate izbrana semena in oreščke, poskusite pa speči tudi različne vrste kruha.

Vložena hrana

Sezonsko sadje in zelenjavo vložite v kozarce, ki jih nato shranite v shrambo. Ko se enkrat naučite postopka, bo delo potekalo hitro, vi pa boste nagrajeni z zalogo okusnih in hranljivih živil, ki bodo še posebno prav prišla v zimskem času.

vlozena_zivila.jpg

Metle

Večina metel, ki jih lahko kupimo v trgovini, je izdelana iz plastičnih ščetin, ki običajno ne zdržijo dolgo. To pa pomeni, da jih morate redno menjavati. Vendar pa je mogoče kakovostno metlo izdelati doma iz preprostih materialov, služila pa vam bo še dolga leta.

Sveče

Klasične kupljene sveče vsebujejo stranske proizvode iz nafte, ki jih med gorenjem oddajajo v zrak. Če se lahko dokopljete do čebeljega voska, pa lahko iz njega naredite sveče sami. Čebelji vosek je del satja, ki ga lahko stopite, prefiltrirate in uporabite za izdelavo sveč.

Papir

Na zelo preprost način je mogoče izdelati tudi recikliran papir, ki ga lahko uporabite za izdelavo čestitk ali v druge namene. Vsega starega časopisnega papirja  zato ne odložite v zabojnik za papir, temveč ga začnite zbirati, da ga boste lahko ponovno uporabili.