Okrasje spremeni bivalno okolje v topel in prijeten prostor. Za dekoracijo nam lahko služi kateri koli predmet, ki ste ga kupili, dobili v dar ali naredili sami – bodite ustvarjalni in poiščite nove zamisli, kako jih umestiti v prostor. Danes, ko specializirane trgovine ponujajo široko paleto dekorativnih predmetov za vsak okus (izdelki na fotografijah so na prodaj v trgovini Elementare v Ljubljani), je lahko vsakdo sam svoj notranji dekorater. Poskrbeti morate le za pravo mero, da prostor ni videti bodisi preveč natrpan bodisi preveč gol.

elementare1.jpg

Vtisnite prostoru svoj pečat

Kako torej okrasiti interjer, da mu vtisnete svoj pečat? Najprej preglejte, kakšno dekoracijo sploh imate – uokvirjene družinske fotografije, set svečnikov, kristalno vazo, kamenčke in školjke s plaže, figurice, spominke s potovanj … Verjamemo, da se vam je z leti nabralo kar nekaj takšnih predmetov, ki morda samevajo v predalu, namesto da bi dobili zasluženo mesto na lastnikovi polici. Odstranite in zberite vse dekorativne predmete ter si oglejte prostor brez njih. Je kak predmet odveč, bi kazalo katerega premakniti, je soba preveč pusta in bi potrebovala še kak okrasni dodatek? Če je v eni sobi kateri odveč, predmet prestavite v drug prostor in tako spremenite njegovo vzdušje – svečniki, za katere ni prostora v jedilnici, na primer požlahtnijo videz spalnice, kamenčki s plaže, ki ste jih sprva razstavili v dnevni sobi, pa v kopalnici pričarajo morsko vzdušje.

elementare2.jpg

Ko razmišljate o razporeditvi, ne pozabite, da je zaradi predmetov, ki so »nametani« brez načrta, prostor videti preveč natrpan. Poskrbite za to, da dekoracija ni razporejena samo na enem mestu, temveč enakomerno po vsem prostoru: na policah, v knjižni omari, na nočni omarici, klubski mizici, predalniku … Izberite in razstavite tiste okrasne predmete, ki so vam še posebno ljubi ali pa vam pričarajo prijetne spomine. Če ste na primer navdušen popotnik, ste s potovanj zagotovo prinesli veliko spominkov, ki razstavljeni pričajo o vašem svetovljanstvu. Če rišete ali se ukvarjate z ročnimi deli, postavite na ogled svoje stvaritve: kipce, risbe, keramične lončke, steklene predmete, če pa ste zbiratelj, razstavite svojo zbirko, na katero ste ponosni in ki jo želite imeti ves čas na očeh.

elementare3.jpg

Sodobna ali tradicionalna dekoracija?

Mnenja notranjih opremljevalcev o tem, ali v sodobno opremljen prostor spada samo sodobna dekoracija, v tradicionalnega pa starinska, so različna. Če vam je všeč babičin ali prababičin šivalni stroj z nožnim pogajanjem, stara »singerica«, lahko takšen dekorativni dodatek čudovito dopolni in zaokroži sodoben interjer – zgornjo leseno delovno ploščo uporabite kot prostor za sobne rastline ali razstavo družinskih fotografij. Enako lahko sodoben okrasni detajl, kot je modernistično oblikovana stoječa svetilka, ustvari nepričakovan kontrast v klasično urejenem interjerju in še podčrta tradicionalni slog. Izogibajte pa se predmetov, ki veljajo za kič, čeprav tudi na tem področju ni več pravil – če so vam denimo všeč vrtni palčki, ki so značilen primer kiča, si jih omislite brez slabe vesti, saj so ponovno v modi!

elementare4.jpg

Ko razporejate dekorativne predmete, začnite najprej z večjimi, šele nato razpostavite manjše. Tako boste lažje dobili občutek, kaj sodi v posamezen prostor in kaj ne. Okrasne izdelke razporedite samostojno ali po skupinah po tri ali pet. Skupina ne sme biti prevelika, ker je hitro videti »nametana«. Upoštevajte pravilo, da lahko dekoracijo v paru uporabljate v formalnih prostorih, kot je jedilnica, v neformalnih pa izberite neparno število okrasnih dodatkov. Predmete razpostavite v namišljenem trikotniku – visoko, srednje in nizko – da je postavitev zanimivejša. Družinske fotografije na steni ali polici so videti najlepše, če jih druži skupen element, bodisi enak okvir, barva ali črno-bela tehnika. Umetniških del, fotografij in polic z vašimi zbirkami ne namestite previsoko, temveč naj bodo razstavljeni v višini oči.